Kisvárda hírei

2013.05.25. 17:11

Zenei bemutató egy különleges helyszínen

Kisvárda - „A zene az angyalok hangja” azaz zengő univerzum. – Iványi Miklós lelkész.

Kisvárda - „A zene az angyalok hangja” azaz zengő univerzum. – Iványi Miklós lelkész.

Weiner Leó Alapfokú Zene – és Művészeti Iskola növendékei, tanáraik kíséretében, szerda délelőtt a kisvárdai Kistérségi Szociális Szolgálat Fogyatékos Személyek Nappali Ellátásának Várday István úti épületében adtak koncertet. Az intézményfoglalkoztató termében telt ház volt, még az ajtókon kívül is álltak a nappali ellátásban részesülők.

Művészeti ágak bemutatkozása

– Az éves programunkban igyekszünk olyan programokra gondolni, amelyek értékeket képviselnek – kezdte beszélgetésünket Dionné Dócs Mária szociálpedagógus. Az autizmussal, értelmi fogyatékkal és egyéb sérüléssel élő ellátottakkal foglalkozó kollegákkal együtt igyekszünk, nagy hangsúlyt fektetnek a művészetterápia hatékony alkalmazására. A mi munkánk során arra törekszünk, hogy ez az intézmény megmutassa azt, hogy a mindennapjaikat itt töltő, valamilyen szintű fogyatékkal rendelkező gyerekek és fiatalok befogadóak a művészetek iránt, legyen az zene, tánc, vagy képzőművészet. A sokrétűség biztosítása érdekében együttműködési megállapodással rendelkezünk a Rétközi Múzeummal, annak pedagógiai programjában rendszeresen részt veszünk. A rendezvényeinken a fogyatékkal élők mellett az intézményünkben az idősek nappali ellátásában résztvevőket is meghívjuk, s hogyha van, kedvük vegyenek részt rendezvényeinkre. A mostani rendezvényünkön az ellátottak szülei is részt vettel ezen a nagy élményt nyújtó zenei bemutatóón.

– Hogy jött létre ez a zenei bemutató?

– Egy véletlen könyvtári találkozás során kezdtünk el beszélgetni intézményünkről s az itt folyó munkáról. Ez alkalommal kértem meg Komár Liviát –aki a Duoart Művészeti Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetője, szolfézs tanár– hogy gondolkozzon már el egy zenei bemutatón az intézményünk lakói részére. Egy hónap telt el s egy sikeres zenei bemutatón –május 22–délelőtt– vagyunk túl. Köszönjük a növendékeknek és tanáraiknak ezt a közel egy órás zenei élményt – mondta befejezésül Dionné Dócs Mária.

Együtt dobbant a szív

– Meglepet Marika felkérése, de átgondolva, örömmel fogadtuk, mert úgy gondoljuk, hogy nem csak a teljesen ép gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek kell élő hangszeres játékot hallani, hanem a sérült, illetve a valamilyen fogyatékossággal élők részére is módot és lehetőséget kell biztosítani arra, hogy ilyen zenei élményben részesüljenek.

Az élő zene mindenkinek megdobogtatja a szívét, hiszen teljesen más, mint bármilyen gépi zene. Az összeállításban 12 műsorszámot adtunk elő, úgy összeállítva, hogy általában ismert, „fülekbe mászó” dallamok legyenek. A műsorszámok előtt pedig a hangszereket is bemutattuk. A bemutató során azt tapasztaltam, hogy a résztvevők, gyerekek, fiatalok és felnőttek nagy élvezettel hallgatták az előadásokat. Minden egyes műsorszámot nagy tapssal jutalmazták. Nagyon megható érzésem volt, amikor a fellépők s a bemutatón résztvevőkkel együtt énekeltük el befejezésül a Tavaszi szél vizet áraszt közismert népdalunkat. Őszintén mondom, a könnyekkel küszködve nagyon nehezen tudtam énekelni, látván az örömteli arcokat s szinte éreztem, hogy együtt dobban a szívünk. Egy ilyen élmény után bátran mondhatom, hogyha újabb felkérést kapunk folytatni fogjuk az ilyen jellegű zenei bemutatónkat – mondta Komár Lívia.

Akik közreműködtek

A fellépő tizenkét növendék és kísérő tanáraik felejthetetlen élménnyel gazdagították a sérült gyermekeket és fiatalokat, az idős ellátottakat, és a meghívott vendégeket. Álljon itt a bemutatón résztvevő és felkészítő tanáraik neve: Növendékek: Veress Anna Virág, Pásztor Lili, Szántó Anna furulya, Józsi Rebeka, Balogh Dorina, Tulipán Kleopátra hegedű, Tárkányi Tekla gitár, Bojza Benjámin klarinét, Bodnár Tibor, Bodnár Olívia zongora, Komár Anna Eszter cselló, Vajas Benjámin ütő (xilafon). Felkészítő tanárok: Baksa Hajnalka, Tóth Ilona, Agárdi Gáborné, dr. Gulácsyné Turi Erika Erzsébet, Újhelyi István, Miller János, zongorán közreműködött: Miller Olga.

A legközelebbi bemutató, május 28–án, 14 órától lesz, élőzenés táncházzal.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!