Kisvárda hírei

2013.08.21. 09:55

Cipő Kisvárda posztumusz díszpolgára

Kisvárda - Kisvárda Város Önkormányzati Képviselő-testülete idén júliusban egyhangúlag döntött arról, hogy Bódi László Cipőnek posztumusz díszpolgári címet adományoz. A városi kitüntetést a város vezetése megosztva adta át az elhunyt zenész családtagjainak.

Kisvárda - Kisvárda Város Önkormányzati Képviselő-testülete idén júliusban egyhangúlag döntött arról, hogy Bódi László Cipőnek posztumusz díszpolgári címet adományoz. A városi kitüntetést a város vezetése megosztva adta át az elhunyt zenész családtagjainak.

A budapesti Sziget Fesztivál keretében megrendezett Cipő Emlékkoncerten dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő mondott ünnepi köszöntőt Cipő tiszteletére és emlékére, majd Leleszi Tibor polgármesterrel közösen adták a színpadon a díszpolgári cím kitüntető oklevelet Cipő ikerlányainak Petrának és Rékának, az emlékplakettet pedig Bódi Zsuzsának, az elhunyt zenész feleségének.

A posztumusz díszpolgári címet Bódi László édesanyjának, az augusztus 20-i ünnepség keretében, a városi kitüntetések után adta át Kisvárda Város Önkormányzata és a város valamennyi lakója nevében dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő és Leleszi Tibor polgármester.

„Szeretni valakit valamiért...Ebben a dalszövegben, ebben az egyetlen strófában érezzük annak lehetőségét, hogy Te, Cipő itt vagy velünk, megjelensz közöttünk, itt maradsz velünk, mert Téged mindenki tudott és tud szeretni, valamiért....” - mondta Bódi László laudációjában dr. Seszták Miklós.

Bódi László, becenevén Cipő, magyar rockénekes, zeneszerző, dalszerző, a Republic együttes énekese és frontembere volt. Egyéves korában költözött családjával Kisvárdára, ahol a Kodály Zoltán Általános Iskolában kezdte tanulmányait. Gyerekkorában zongorázni tanult a zenei általános iskolában, egy helyi focicsapatban is játszott, majd 1978-ban dalszövegírással kezdett foglalkozni egyik barátjával Kovács Gáborral, akivel megalapították első zenekarunkat a "Favorion" duót.

A Bessenyei György Gimnázium tanulójaként zenekart alapított Cipőfűző névvel, de akkor még nem "Cipő" volt a beceneve, hanem "Elek", mivel állandóan a "Mekk Elek" című bábfilm-sorozat zenéjét dúdolgatta. Zenei karrierbe vetett hitéről és elszántságáról tanúskodik, hogy ekkor, a ’80-as évek elején, csapatával el tudta érni, hogy saját szerzeményekkel koncertet adjanak a gimnáziumban. Alig tíz év múlva már mindenki tudta ebben az országban, hogy ki énekli rekedtes hangján, hogy „neked könnyű lehet”.

Cipő több mint 400 dalszöveget írt, melyek közül sok, még Kisvárdán íródott. 2010. januárjában, megalakulásának 30. évfordulóján, egy kisvárdai koncert erejéig összeállt újra a Cipőfűző együttes. A Republic megalakulásának 20. évfordulója alkalmából, a méltán népszerű, nagy sikernek örvendő előadóművészi tevékenységük elismeréseként, a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti-keresztjének polgári tagozatában részesült. A Republic Együttes által játszott dalokat millióan ismerik és szeretik. Bódi László nyilatkozataiban büszkén említette kötődését Kisvárdához, ezáltal országos ismeretséget biztosítva városunknak.

A díszpolgári cím átadása után Tóth Zoltán, a Republic együttes gitáros-dalszerzője dalokkal emlékezett barátjára, zenésztársára. A kisvárdai sétáló utcában felállított nagyszínpadon, közel kétezer néző társaságában, az először, de hagyományteremtő szándékkal, Kisvárda székhellyel útjára indított Bódi László Tábor résztvevői késő estig tartó élő koncerttel emlékeztek szeretett barátjukra, zenésztársukra.

Színpadra léptek Bódi László egykori zenekarai, kisvárdai zenésztársai, a Cipőfűző és az Andante zenekarok, Tóth Zoltán, Rece Apó, ős- Republic alapítók és barátaik, valamint a Kiscipő együttes is.

A tábor keretén belül sajtónyilvánosságot kapott az a nemes gesztus is, hogy Bódi László szellemiségének megfelelően, fiatal dalszerzők, szövegírók támogatására, pályafutásuk elindítására, alapítványt hoznak létre a Cipő Dalfesztivál és Tábor szervezői.

Cipő dalaival és szerzeményeivel, az ő értékrendjéhez méltón állítottak emléket a soha el nem kopó „Cipő”-nek a Cipő Dalfesztivál keretén belül, Kisvárdán.

- Durucz Gabi -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!