Kisvárda hírei

2014.10.19. 10:44

A gátőrházban nőtt fel a vizek őre

Kisvárda - Ónodi János szakaszmérnök nem rejti véka alá: örül, hogy újra „felfordulás” van a területén.

Kisvárda - Ónodi János szakaszmérnök nem rejti véka alá: örül, hogy újra „felfordulás” van a területén. Ónodi János, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság felső-szabolcsi szakaszmérnöke igazi vízügyes családban született 1965-ben Kisvárdán. Édesapja csatornaőr volt Szövetenben. Lényegében a szöveteni őrházban nőtt fel János, innen járt biciklivel a pátrohai iskolába. A hat kilométeres utat mindennap letekerte. Csak ha rossz, zimankós időjárás volt, akkor ültette fel apja a csónakos motorra.

Az általános iskola után az ÉVISZ következett Nyíregyházán, ahol 1983-ban érettségizett. Majd a Bajai Főiskolán folytatta, ahol 1986-ban szerzett diplomát. A Felső-Szabolcsi Szakaszmérnökségen mérnök-gyakornokként kezdte pályafutását. Szinte belecsöppent a Rétközi-tó, a rétközberencsi szivattyútelep építésébe.

Másfél évi pécsi katonáskodás után 1988-ban visszatért a szakmába. Előbb műszaki ügyintéző volt a szakaszmérnökségen, hozzá tartozott a vízrajz, a vízrendezés és a környezetvédelem. 2004-től szakaszmérnök-helyettes, majd négy éve annak vezetője.

Legény a gáton

Mint vízügyes szakembernek, feladata az ár- és belvízvédelem is. 2004-től a Vásárosnamény és Zsurk közötti Tisza bal parti szakaszának, valamint Felső-Szabolcs belvízi öblözetének védelemvezetője. Jelenleg árvíz idején a Dombrád–Nagyhalász–Szabolcsveresmart közötti szakaszért felel.

– Nagy öröm számunkra, hogy az utóbbi években jelentős fejlesztések történtek a szakaszmérnökség területén – mondja. – Már korábban befejeződött Felső-Szabolcsban a belvízvédelmi műtárgyak, berendezések teljes körű rekonstrukciójának első üteme mintegy 830 millió forintért. Négy szivattyútelepet (Tiszabercel, Zúgó, Belfő és Halásztanya) és három zsilipet (Szöveten, Rétközberencs, Nagyhalász) újítottunk fel. A belfői szivattyútelepnél adótornyot állítottunk fel, így létrehozhattuk az informatikai adatközlési hálózatot. A fejlesztés második ütemében – 410 millió forint értékben – megújult a rétközberencsi és a besztereci szivattyútelep, jelentős mederkotrás is volt, rendbe hoztuk a Rétközi-tó bukógátját és a zsilipet, vízmérce készült Kisvárdánál a Belfő-csatornán, Dombrádnál 40 méter magas adótornyot állítottunk, ezáltal bővült a távadatjelző informatikai rendszer.

Beregi árapasztó

Az árvízvédelemben a legnagyobb beruházás az elmúlt években Beregben valósult meg: Vásárosnamény és Lónya között 6,3 milliárd forintból mintegy 28 kilométeres szakaszon épült a mértékadó árvízhez igazított töltés szilárd, kerékpárútnak is alkalmas koronaburkolattal.

A java a munkának azonban az idén tavasszal kezdődött el, amikor hozzáláttak a kivitelezők a beregi árapasztó tározó építéséhez. A több mint harmincmilliárdos beruházás – melynek 2015 őszére kell elkészülni – egyik legfontosabb létesítménye, a beeresztő hatzsilipes műtárgy kivitelezése – javában tart, most úgy nézi ki a Tarpa közelében épülő zsiliprendszer, mintha vaserdő nőtt volna ki a földből. Közben a tározó töltésének építés is folyik. Magyarán: nagy a „felfordulás” a szakaszmérnökség területén.

KM – GYL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!