Kisvárda hírei

2014.10.11. 14:33

Tófalvi Zoltán író, történész vette át az idei XX. Tőkés–díjat Kisvárdán

Kisvárda - A kisvárdai Tőkés László Alapítvány Kuratóriuma a helyi Református templomban tartotta meg, október 5–én –vasárnap– délután 16 órától, a XX. Tőkés–díj átadási ünnepségét.

Kisvárda - A kisvárdai Tőkés László Alapítvány Kuratóriuma a helyi Református templomban tartotta meg, október 5–én –vasárnap– délután 16 órától, a XX. Tőkés–díj átadási ünnepségét. A Tőkés László Alapítvány Kuratóriuma alapításának 25. évfordulójára rendezendő megemlékezés keretében adták át a XX. Tőkés–díjat a kuratórium döntése értelmében, a Marosvásárhelyen élő, Tófalvi Zoltán író, történésznek eddigi munkássága elismeréseként.

Az alapítvány fennállásának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Lengyel Szabolcs, a kuratórium elnöke elmondta, a szervezet a magyarságért végzett kiemelkedő teljesítményéért díjazta a sorrendben huszadik Tőkés–díjjal a Marosvásárhelyen élő Tófalvi Zoltánt. A Tőkés László Alapítvány alapításának 25. évfordulójának tiszteletére tartott megemlékezésre, s a XX. Tőkés–díj átadására meghívást kaptak az eddigi díjazottak, a laudációt tartók és a kuratórium volt tagjai. Az időközben elhunytak tiszteletére egyperces néma főhajtással emlékeztek meg.

Tőkés László igehirdetése

A megjelenteket nagytiszteletű Százvai László, helyi református lelkész köszöntötte. A díjátadón igét hirdet főtisztelendő Tőkés László püspök.

A vasárnapi ünnepi istentisztelettel egybekötött díjátadón Tőkés László szentbeszédében szólt arról, hogy csak a szeretet segíthet az Erdélyben élő, egyénileg vagy közösségileg sokszor már teljesen kilátástalan helyzetben lévő magyarok túlélésében és felemelkedésében.

–"Erre a szeretetre kell bíznunk magunkat, hiszen nem a szép lelkek üdvösségét jelenti csupán az élő hit, hanem ez élő és ható erő, amely záloga és egysége lehet a jövendőnknek és megmaradásunknak"– mondta szentbeszédében a püspök, európai parlamenti képviselő.

Tőkés László igehirdetésében Isten megtartó szeretetét és ebből fakadó kegyelmét kérte az erdélyiekre, a felvidékiekre, a délvidékiekre, a kárpátaljaiakra, és minden határon kívül rekedt magyarra.

Nyilvános kuratóriumi ülés

A Tőkés László református püspök nevét viselő alapítvány a rendszerváltáskor alakult, célja, hogy elismerje azok munkáját, akik sokat tettek a nemzet megmaradásáért. Az alapítvány fennállásának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Lengyel Szabolcs, a kuratórium elnöke elmondta, a szervezet a magyarságért végzett kiemelkedő teljesítményéért díjazta a sorrendben huszadik Tőkés–díjjal a Marosvásárhelyen élő Tófalvi Zoltánt.

A kuratórium döntését Kerekes Miklós kuratóriumi tag, Ajak város polgármestere ismertette. A Tőkés László Alapítvány alapításának 25. évfordulójának tiszteletére tartott megemlékezésre, s a XX. Tőkés–díj átadására meghívást kaptak az eddigi díjazottak, a laudációt tartók és a kuratórium volt tagjai. Az időközben elhunytak tiszteletére egyperces néma főhajtással emlékeztek meg. Az eseményen a díjazottat köszöntötte és érdemeit méltatta prof M. Kiss Sándor történész, egyetemi tanár.

Tófalvi Zoltán

Korond, 1944, történész, író, újságíró, tévészerkesztő. Fő kutatási területe: az 1956–os magyar forradalom és szabadságharc erdélyi, romániai visszhangja, illetve a székelyföldi népi kerámia. Eddig tizenegy önálló kötete, több száz tanulmánya jelent meg az Amerikai Egyesült Államokban, Magyarországon, Svédországban, Németországban, Romániában. Több díjjal tüntették ki: a Korunk 1982. évi szociológiai pályázatának első díját, 1994–ben a Hitel szerkesztősége által meghirdetett szociográfiai pályázat első díját nyerte el. 1993–ban a budapesti Civitas Humanitas Alapítvány által meghirdetett dokumentumfilm–pályázat első díjával, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének és a Székelyföld című folyóirat nívódíjával tüntették ki 1997–ben, illetve 2002–ben. 1995–ben a Lakiteleki Filmfesztivál különdíját kapta meg. Az erdélyi, úgynevezett hazaárulási perekről öt kötetet írt, mintegy négyezer oldalon. Jelenleg megjelenés előtt áll a hatodik kötet.

Jelkép Kisvárda

A díjátadást követően köszöntések következtek. Leleszi Tibor Kisvárda polgármestere többek között a következőket mondta köszöntőjében.

Tőkés László temesvári ellenállása (1989–ben) felszította a nemzeti összetartozás az egymásért érzett felelősség érzését. Ez a történelmi hangulat tette lehetővé, hogy itt városunkban szülessen, egy alapítvány mely Tőkés László nevét viseli. Asz elmúlt évtizedek alatt (25 éve) a Tőkés–díj az egyetemes összetartozás magyar nemzet jelképévé vált. A Tőkés–díjasok azok közül kerülnek ki, akik maguk is ezeket az értékeket képviselik a trianoni határokon innen és túl egyaránt. Kiválasztott személyek, akik élethivatásuknak tartják magyarságukat, szólni és tenni a nép felemelkedéséért…

Ezért is fontos számunkra a Tőkés–díj. Jelkép, mely jó hírünket viszi határainkon innen és túl. S ezt olyan díjazottak teszik, akik a nemzetünk hiteles és elhivatott személyiségei. Olyanok, akik példaképei a határokon innen és túli magyarságnak. S ez által jelképpé lehet városunk: Kisvárda –mondta befejezésül Leleszi Tibor polgármester.

A nyilvános ünnepi kuratóriumi ülést köszöntötte a Kisvárdai Református Ifjúság is egy verssel valamint a „Világok–világa Magyarország” című Kormorán dallal. A Nagyenyedi Bethlen Gábor Református Gimnázium igazgatónője, Szőcs Ildikó is méltatta Tófalvi Zoltán munkásságát. A díjazott, meghatódott szavakkal köszönte meg méltatását, valamint a köszöntéseket s bejelentette, hogy a díjért járó 500 ezer forintot a további munkásságának, kutatásainak mielőbbi befejezésére fordítja.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!