Kisvárda hírei

2015.03.23. 16:07

A névadó emléke előtt tisztelegnek Kisvárdán

Kisvárda - Immár hagyományosan minden évben megemlékeznek névadójukról Kisvárdán a II. Rákóczi Ferenc Szakközép és Szakiskolában, a Rákóczi-hét programsorozatával.

Kisvárda - Immár hagyományosan minden évben megemlékeznek névadójukról Kisvárdán a II. Rákóczi Ferenc Szakközép és Szakiskolában, a Rákóczi-hét programsorozatával.A nagy múltú hagyományokkal rendelkezik a tanoda, mely ez évben ünnepli alapításának 130. évfordulóját. Kisvárdán az elsők között alakult meg a megyében a tanoncok képzését szolgáló iskola 1885–ben. A hagyományokat követve, már évtizedek óta megrendezik a Rákóczi–hét rendezvénysorozatot. Idén március 23-27–ig különböző szakmai, közismereti versenyeket és vetélkedőket rendeznek.

Az iskolának 1965. február 1–jén adományozták a II. Rákóczi Ferenc nevét. Az intézet hivatalos elnevezése ettől kezdve: 111. Sz. II. Rákóczi Ferenc Ipari Szakmunkásképző Intézet lett. Búza Barna szobrászművész jelenlétében 1985. december 6–án avatták fel az általa készített II. Rákóczi Ferenc mellszobrát.

Nem csupán Kisvárda középiskolájában emlékeztek meg II. Rákóczi Ferenc születésének 339. évfordulójáról, hanem a Rákóczi Szövetség kisvárdai szervezete is egyik feladatának tartja a névadó emlékének ápolását, s ennek keretében immár hagyományosan részt vesz a fejedelem születésének évfordulója alkalmából a szülőhelyen, a ma Szlovákiához tartozó Borsiban tartott megemlékezéseken.

Előadás a szabadságharcról s a megyei eseményeiről

Az iskolát képviselők egy csoportja március 24–én kassai kiránduláson vesz részt, s tisztelegtek a Dóm altemplomában lévő Rákóczi síremlék előtt. A sport sem maradhatott ki, hiszen a Rákóczi–kupa teremlabdarúgó torna a környék középfokú oktatási intézményei labdarúgó csapatainak már hagyományos tornája.

A Várday István Városi Könyvtár, a Béres József TIT Kisvárdai Egyesülete, a II. Rákóczi Ferenc Szakközép és Szakiskola, valamint a Rákóczi Szövetség Kisvárdai Csoportja szervezésében március 25–én 14 órától a II. Rákóczi Ferenc Szakközép és Szakiskola fizikai előadójában Henzsel Ágota, a Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyei Levéltár főlevértárosa, „A Rákóczi–szabadságharc kitörése és megyei eseményei 1705–ig” címmel tart előadást.

Koszorúzás, megyei történelmi vetélkedő

Pénteken ünnepi megemlékezés lesz a Rákóczi szobornál, ahol Szivák Gábor a Várday István Városi Könyvtár igazgatója mond ünnepi beszédet. A névadó tiszteletére rendezett ünnepség a Rákóczi szobor koszorúzásával zárul. Ezt követően az iskola aulájában rendezik meg a Makay László megyei történelmi emlékversenyt, melynek témája, II. Rákóczi Ferenc és Szabolcs–Szatmár–Bereg megye. Az iskola tanulóinak csapatai – négyfős csapatok – mellett, a megye középfokú iskoláit képviselő csapatok is részt vesznek a már hagyományos, emlékeket felidéző vetélkedőn, az iskola aulájában.

Négyszer volt Kisvárdán Rákóczi

A II. Rákóczi Ferenc vezette kuruc szabadságharc kitörése idején, falai mögé húzódtak a megriadt szabolcsi nemesek. A szabadságharc alatt Rákóczi utánpótlási központja, foglyok őrzőhelye és átvonuló szállás volt. Maga a fejedelem négyszer is megfordult falai között, utolsó seregszemléjét 1711 januárjában itt végezte el.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!