Agrárium

2023.07.06. 12:05

Több eső esett a szokottnál

A nyár első hónapja a csapadék terén felülteljesítette a sokéves átlagot.

KM

A kalászos gabonák aratásának időszaka elkezdődött

Forrás: Illusztráció: MW-Archív

Az időjárást érintő népi megfigyelések közül az egyik legközismertebb a Medárd-napi és azt követő időszak erős csapadékhajlama – vagy éppen annak hiánya. Az idén tág határok között változott a vármegye területén a havi csapadékösszeg, hisz míg keleten 70-80, addig a délnyugati-nyugati kétharmadban 100-120, elvétve pedig 140-150 milliméter csapadék hullott. 
 


Elkezdődött az aratás 


Dr. Rácz Csaba, a Debreceni Egyetem Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központja tudományos főmunkatársának tájékoztatása szerint az 1991–2020-as időszak átlagos júniusi összegeihez mérten területi átlagban mindez 40-50 milliméteres többletet adott, de a legcsapadékosabb területek plusz 60-80 milliméteres anomáliája már kétszeres mennyiséget jelentett a klímanormálhoz képest. A szatmári és beregi tájakon megfelelt a sokéves átlagnak az ott lehullott, szintén nem csekély mennyiség. A gyakori csapadékhullással a megszokottnál jóval magasabb légnedvesség járt együtt, ez megnövelte hőérzetünket. Noha többször is izzasztónak érezhettünk az időt, amihez az erős napsugárzás is hozzájárult, a hőmérséklet összességében elmaradt az ilyenkor megszokottól. 
A kalászos gabonák aratása elkezdődött, a gyakori csapadék és a magas páratartalom a minőségre rányomhatja a bélyegét. Hasonló problémával lehet számolni a szálastakarmányoknál, ahol a jó mennyiségbeli hozamok ellenére a szabadban tárolt bálák erősebb penészgomba-fertőzöttsége és a kilúgzás miatti tápanyagvesztesége lehet elsősorban a minőségromlás oka. KM 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!