Magyarország

2008.09.21. 19:40

Az Elektromos Művek szerint a fogyasztók fizetnék meg az energetikai cégekre kivetett Robin Hood adót

<p>Várhatóan a fogyasztókkal fizettetik majd meg az energetikai cégek a rájuk kivetett különadót, az úgynevezett Robin Hood adót - mondta az Elektoromos Művek szóvivője az RTL Híradónak.</p>

Boross Norbert szerint ezek a cégek abból élnek, hogy energiát vásárolnak és eladnak, ha a költségeik megnövekednek akkor ezeket a költségeket közvetve vagy közvetlenül a fogyasztókra hárítják át.

A Robin Hood-adóval kapcsolatban még pénteken Veres János elmondta: önálló törvényjavaslatként nyújtják be az energiaszektor cégeinek 8 százalékos nyereségadóját. Az érintettek a gáz, olaj, villamos-energia és gőzenergia szektorban tevékenykedő cégek. Az ebből várt 30 milliárd forintos bevételt a kormány a rászorulók távhő-kompenzációjára fordítja.

A Robin Hood-adóval kapcsolatban a Fidesz azt mondta: ha a kormány valóban csökkenteni szeretné a lakosság terheit, akkor a Fidesz áfa-csökkentési javaslatát kellene támogatnia.

A Robin Hood adó egyelőre csak terv, arról novemberben szavaz majd a parlament.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!