Magyarország

2010.07.21. 15:33

A Fidesz felülvizsgáltatná az Airport-privatizációt

<p>A Budapest Airport privatizációs szerződésének átfogó felülvizsgálatát kéri a kormánytól Riz Levente, a Fidesz országgyűlési képviselője.</p>

Riz Levente elmondta: a repülőtér 2005. évi eladása a Gyurcsány - Bajnai korszak legnagyobb vagyon-kiárusítása volt. Egy stabil, évi 10 milliárd forint nyereséget hozó céget adtak el összesen 60 milliárd forintért és a repülőtér üzemeltetési jogát 75 évre 389,5 milliárd forintért. A politikus szerint azt a mai napig nem lehet tudni, mire költötte az állam ezt a pénzt. A privatizációs szerződés egy 2009-es bírósági döntésig titkos volt.

Privatizáció hitelből

A Fidesz országgyűlési képviselője szerint több kérdést is felvet a kiadott dokumentum, például azt, hogy a British Airport Authority (BBA) miből fizetett, miután a dokumentum szerint a vagyonkezelői jog megvásárlásához hitelt vett fel, amelyet teljes egészében a Budapest Airportra terhelt. A politikus szerint úgy tűnik, mintha az állam a privatizáció árát magának fizette volna hitelből. Riz Levente azt is kifogásolja, hogy az ÁPV Zrt. korlátozza az állami jogszabályalkotást és a repülőtér-üzemeltetési,- fejlesztési jogot. Így nem lehet például megfelelő keretek közé szorítani a repülőtér nyitvatartását és nem lehet mit kezdeni a zajártalommal - tette hozzá.

A fejlesztésekkel kapcsolatosan egy két oldalas, felsorolás-jellegű, terveket nem tartalmazó dokumentumot csatoltak a szerződéshez, amiből annyi derül ki, hogy 260,6 millió eurót költenek erre 2006 és 2011 között, ami ha elmarad, kötbér jár az államnak, végső esetben pedig felmondhatja a szerződést - mondta a képviselő.

Nem valósulnak meg a biztonsági előírások

Hozzátette: a vállaltak 90 százaléka nem valósult meg, következménye pedig nem volt ennek. Mint fogalmazott, a beruházások elmaradását próbálták "lepapírozni", elégtelen utasforgalomra hivatkozva, holott ez nem az állam, hanem a működtető kockázata lenne, ráadásul az utasszám dinamikusan növekedett az elmúlt években. Riz Levente számításai szerint a költségvetés több 100 millió forint kötbérről mondott le az elmúlt 5 évben. A fideszes képviselő szerint a repülésbiztonsággal kapcsolatos előírások egy része sem valósul meg.

A politikus emlékeztet: korábbi sajtóhírek szerint az ÁPV Rt. összesen 291 millió forint jutalmat fizetett a privatizációért, a Budapest Airportnál 275 millió, az ÁPV-nél pedig 16 millió forintot osztottak szét.

Riz Levente arra kéri a kormányt, hogy vizsgálja felül a szerződést és a jogkövetkezményekkel együtt a fejlesztések elmaradását. Emellett hozzák nyilvánosságra a szerződésre, bónuszokra vonatkozó közérdekű adatokat, az illetékes kormányhivatalok pedig folyamatosan ellenőrizzék a repülőtér jogkövetését és szankciókkal kötelezzék a szabályok betartására - szólított fel a képviselő.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!