Magyarország

2010.08.07. 14:46

Erős Vám- és Pénzügyőrség egy új szervezeten belül is

<p>A Vám- és Pénzügyőrség elkezdte a felkészülést a 2011. január 1-re várható szervezeti változásokra, mikor a VPOP egyesül az adóhatósággal. A jelenlegi tervek szerint a Vám- és Pénzügyőrség megtartaná szakmai önállóságát, a két szervezet irányítása lenne közös.</p>

A két szervezet egyesülésével jönne létre - legvalószínűbb nevén - a Nemzeti Ellenőrzési Hivatal. A Vám- és Pénzügyőrségnél jelenleg az új feladatok áttekintéséhez szükséges szakemberek összegyűjtése, illetve a tervezés időszaka zajlik - mondta a Független Hírügynökségnek Szabó Zsolt, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának parancsnok-helyettese.

A tervek között a vám- és pénzügyőr terület feladatkörének esetleges bővítése is szerepel, mégpedig a környezetvédelmi és rendészeti területeken - mondta az ezredes. Az egyesült hatóságon belül a szakmai függetlenség megtartásával dolgoznának együtt az adóhatósággal.

"Átlátható, kiszámítható, szakmai alapokon működő"

Az új szervezet három részből tevődne össze: a Vám-és Pénzügyőrségből, az APEH-ból, illetve az adónyomozókból. Az adónyomozók szempontjából mindenképp előnyös lehet az új rendszer, munkájukhoz ugyanis nem csak a pénzügyőrségtől kapnának adatokat, hanem az adóhatóságtól is gördülékenyebben szerezhetik be a szükséges információkat.

A jövőben szeretnék növelni a Vám- és Pénzügyőrség szerepét. Átlátható, kiszámítható, szakmai alapokon működő, ügyfélközpontú szervezetet szeretnének működtetni. A legfontosabb, hogy a pénzügyőrséggel kapcsolatba kerülő vállalkozások, ügyfelek, szakmai szervezetek pontosan tudják, hogy mit várhatnak el, cserébe milyen kötelezettségeknek kell megfelelniük - tette hozzá a parancsnok-helyettes. Az is fontos, hogy a szervezet dolgozói közül is pontosan tudja mindenki, mi a feladata, mikor mit kell csinálnia - mondta Szabó Zsolt.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!