Magyarország

2010.10.27. 10:50

FKF-ügy: nem kerül börtönbe a beszerzési igazgató

<p>A Fővárosi Bíróság sem helyezte előzetes letartóztatásba a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. beszerzési igazgatóját, Gaál József Istvánt, akit a többi közt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsít a rendőrség.</p>

Az igazgatót a Fővárosi Főügyészség indítványára helyezhették volna előzetes letartóztatásba még múlt hét csütörtökön a Budai Központi Kerületi Bíróságon, ám ezt a bíróság elutasította. A Fővárosi Bíróság keddi végzése szerint az elsőfokon eljáró bíróság helyesen állapította meg, hogy a kényszerintézkedés alkalmazásához általános feltételként elengedhetetlenül és törvényszerűen megkívánt megalapozott gyanú a rendelkezésre álló bizonyítékok birtokában ugyan fennállt, azonban azt nem törvényesen közölték a gyanúsítottal, az előzetes letartóztatás különös indokai azonban nem állnak fenn.

Fiktív számlákat állítottak ki

Ennek az ügynek elsőszámú gyanúsítottja Bielek Péter, az FKF vezérigazgatója, de korábban már az FKF beszerzési részlegén dolgozók közül is többeket meggyanúsítottak, a múlt hét elején ez történt a beszerzési igazgatóval is. A gyanúsítás lényege, hogy az FKF beszállítói körébe akkor kerülhetett be egy cég, ha a beszerzés értékéknek egy részét visszafizette. A beszállítók emiatt a piaci árnál nagyobb összegű számlákat állítottak ki az áruikról az FKF-nek, mert az összegbe beleszámolták a visszafizetendő pénzt is.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője korábban a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az ügyészségi iratokból kiderül, hogy pontosan milyen konkrét ügyekben gyanúsítják a férfit, a rendőrség által közölt gyanúsítás azonban túlzottan általános jellegű volt, vélhetően ezt nem fogadta el a bíróság.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!