Magyarország

2010.12.13. 12:11

Elkészült az adómentesítő módosítás a nyugdíjtörvényhez

<p>Elkészült és már az egységes javaslatba is beépült az a törvénymódosító javaslat, amely egyebek közt lehetővé tenné, hogy adómentes legyen a magánnyugdíjpénztári hozamok felvétele.</p>

A nemzetgazdasági miniszter javaslatában szó van annak részleteiről is, hogyan vehetnek igénybe adókedvezményt azok, aki önkéntes pénztárba utaltatnák a hozamukat. A Matolcsy György-jegyezte módosítók alapján a 24 százalékos foglalkoztatói nyugdíjjárulék új neve munkáltatói nyugdíj-hozzájárulás lesz.

A javaslat felhatalmazná a kormányt, hogy rendeletben határozza meg a Nyugdíjbiztosítási Alap működésére, a visszalépők portfoliójára, az özvegyi járadék kiszámítására vonatkozó szabályokat. Szintén rendeletben szabályozhatná a kormány a nyugdíjrendszerben szerzett jogosultságok meghatározásának módját, valamint az egyéni számlákat. A módosító az adózás rendjéről szóló törvényt is több ponton megváltozatná, azokat a részeit, amelyek a magánnyugdíjpénztárak adatszolgáltatásáról szól. A javaslat egy másik pontja kimondja, hogy a magánpénztárakat az állam a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete útján felügyeli.

Ellentmondás

A módosító javaslat szerint a 2011. december 1-je után megszerzett jövedelmek után 10 százalék lenne a magánnyugdíjpénztári tagdíj, vagyis az állami rendszerbe nem visszalépők a pénztárukba fizetnék azt a 2 százalékot is, amelyet az eredeti javaslat szerint munkavállalói nyugdíjjárulékként az államnak fizettek volna. A módosítás egy ellentmondást old fel, hiszen ha valaki járulékot fizet, azért szolgáltatást is kellene kapnia, viszont a változtatások lényege éppen az, hogy az állami nyugdíjszolgáltatások csak az állami pillérben lévőknek járnak majd.

Kapcsolódók:

Forrás: Független Hírügynökség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!