Magyarország

2010.12.21. 09:06

Felfüggesztették Novák Előd mentelmi jogát

<p>Felfüggesztette az Országgyűlés Novák Előd, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnökének mentelmi jogát. A politikus ellen becsületsértés miatt indult eljárás, miután 2008 tavaszán, egy bírósági tárgyaláson ávósnak és hazugnak nevezett egy rendőrtisztet.</p>

Novák Előd egy, a gyülekezési joggal kapcsolatos közigazgatási határozat felülvizsgálatát kérte, amelyet a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2008. április 7-én tárgyalt. A perben Novák Előd azt sérelmezte, hogy a rendőrség őt - szerinte - jogtalanul állította elő egy rendezvényről.

A tárgyaláson a felperesként jelen levő Novák Előd az alperes BRFK munkatársát, a tömegdemonstráció során a parancsnoki feladatot ellátó rendőr őrnagyot annak tanúvallomása után többször is ávósnak, illetve hazugnak nevezte. Ezért indult ez az eljárás Novák ellen. A PKKB 2009. január 6-án tárgyaláson kívül hozott végzésében Novák Elődöt becsületsértés vétsége miatt 1 évre próbára bocsátotta. Novák emiatt tárgyalás tartását kérte, így a bíróság megkezdte az ügy tárgyalását.

Novák Előd a Független Hírügynökségnek korábban azt mondta: nem tagadja, hogy elhangzott a két kifogásolt kijelentés, de szerinte az ávós jelző belefér a véleménynyilvánítás körébe, az pedig, hogy a rendőrtiszt valótlanságot is állított, tényszerűen igaz. A politikus hozzátette: a 2008. áprilisi tárgyaláson a rendőrtiszt nevezte először szélsőségesnek, ő ezután titulálta ávósnak.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!