Magyarország

2011.01.15. 07:37

A filmszakma megújításáért felelős kormánybiztos lesz Andrew G. Vajna

<p>A nemzeti filmszakma megújításáért felelős kormánybiztos lesz Andrew G. Vajna magyar származású amerikai filmproducer - tájékoztatott péntek esti közleményében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkársága.</p>

A világhírű producer feladata a magyar film megőrzésére, fejlesztésére, állami támogatására és az ezzel kapcsolatos kormányzati tevékenység összehangolására irányuló stratégia kidolgozása lesz. A kormánybiztos munkáját a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium segíti majd - írja a közlemény.

A kormánybiztos munkája során felméri, elemzi, értékeli a mozgóképszakma jogi, gazdasági és intézményi feltételrendszerét, javaslatot tesz ezek, illetve a támogatási rendszer átalakítására. Kidolgozza az állami és közalapítványi tulajdonban lévő filmstúdiók és filmgyártási infrastruktúra hatékony hasznosításának tervét, valamint javaslatot tesz a filmszakma hosszú távú fejlődését biztosító képzési rendszer kialakítására is - derül ki a szaktárca közleményéből.

Andrew G. Vajna részt vesz majd a filmszakmát és az audiovizuális politikát érintő kormányzati döntés-előkészítésben, és az ilyen jellegű kormány-előterjesztéseket is véleményezi. A kormány célja a poszt létrehozásával, illetve a producer kinevezésével, hogy a nemzeti kulturális örökség részét képező hazai mozgóképkultúrát megőrizze és fejlessze.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!