Magyarország

2011.01.24. 18:43

Kulcs pénzt vár

<p>A kormányszóvivővel ellentétben Kulcs polgármestere szerint nem születhetnek meg keddre a szakértői vélemények a löszfalomlásról - mondja Kulcs polgármestere.</p>

Sokan attól tartanak, hogy a Duna apadása után további részek szakadnak le Fejér megyei község területén. A rehabilitáció százmillió forintos nagyságrendbe kerülne. Az életveszélyes házakat le kell bontani. Ennek a költsége a tulajdonosokat terhelné, ám nincs rá pénzük. A védekezéstől függ még egy veszélyben lévő, harmadik utca 41 házának a sorsa is, köztük vannak családi házak is, nem csak üdülők - mondta a Független Hírügynökségnek Kiss Csaba polgármester, aki hétfőn egyeztetett a kormánymegbízottal, mert a falu a kormánytól vár segítséget.

Akár már keddre megszülethetnek a végeleges szakértői vélemények a kulcsi löszfalomlás ügyében. Ezt a kormányszóvivő mondta hétfőn újságírók előtt. Nagy Anna azt egyelőre nem tudta megmondani, tervezi-e a kormány, hogy segítséget nyújt a károsultaknak. A polgármester azt mondja, a szakértői véleményhez még próbafúrások, mintavételek is kellenek, így az nem születhet meg ilyen gyorsan. Készült egy 2009-ben, a partfal úgy szakad, ahogy abban megírták. A területre 2006 óta nem adtak ki építési engedélyt.

A Fejér megyei Kulcson két utcát kellett lezárni és kiüríteni a múlt kedden, mert megcsúszott a löszfal. Ez 53 épületet érint, köztük 14 állandóan lakott házat. Eddig összesen 35 ember kitelepítésére volt szükség, ők többnyire rokonoknál vannak. Az 53 házból 30-at ürítettek ki. Hét házból semmit sem lehetett kimenteni. 17 házat a statikusok szerint azonnal le kell bontani. Múlt hét szerda óta ürítik az életveszélyessé vált két utca házait. Bár folyamatos a talajmozgás, jelentős változás a hétvégén nem történt. Egy újabb házon jelent meg repedés és a költözéskor egy utca szakadt be a teherautó alatt. A veszélyben lévő harmadik utcából egyelőre senkit sem költöztettek ki.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!