Magyarország

2011.01.24. 15:29

Mi a környezeti címkézés?

<p>Az üzletekben kapható fogyasztási cikkek csomagolásán számos jel, embléma, címke, logo található. A vásárlók gyakran nem ismerik ezek jelentését, általában figyelmen kívül hagyják ezeket. A választást általában az ár, és a márkanév befolyásolja.</p>

A környezeti címkézés célja a kedvezőbb környezeti tulajdonságú termékek/szolgáltatások pozitív megkülönböztetése, a vásárlók hiteles tájékoztatása útján biztosítani a környezetet kímélő választás lehetőségét. A fogyasztók választása a gyártókat is környezetbarát termékek kifejlesztésére, gyártására, piacra hozására ösztönzi.

Környezeti címkével jelölhető az a termék, amely

  • jó minőségű, és

  • életciklusa több szakaszában jelentős környezeti előnnyel rendelkezik a piacon lévő átlagos termékekhez képest.

A címkéző rendszerben való részvétel önkéntes, hitelességét biztosítja, hogy független szervezet tanúsítja, A minősítési követelményeket szakemberekből és érintett felekből álló bizottság által előre meghatározott, nyilvánosan közzétett követelmények alapján.

Hazánkban leggyakrabban a magyar nemzeti „Környezetbarát Termék” és az Európai Unió „Virág” ökocímkéjével találkozhatunk.

Az Európai Unió ökocímkéje

a „Virág”

A magyar nemzeti

környezeti címke,

A magyar „Környezetbarát Termék” minősítési rendszerben 54 termékcsoportban van lehetőség a minősítés elnyerésére. Legsikeresebb a biológiai úton lebomló bevásárló táskák termékcsoport, napi vásárláskor gyakran találkozhatunk a címkét viselő zacskóval, vagy reklámtáskával.

2004. május 1. óta az Európai Unió környezeti címkéjének viselésére is pályázhatnak a magyar termelők/szolgáltatók 26 termékcsoportban. (lábbelik, textiltermékek, ágybetétek, bútorok, televíziók, számítógépek, mosó- és mosogatószerek, festékek és lakkok, fényforrások, másoló és háztartáshigiéniai papírok, padlóburkolatok, talajjavítók.) Az EU ökocímke rendszere azonos elvek szerint működik, mint a magyar „Környezetbarát Termék” minősítés, azzal a különbséggel, hogy a szabályozó jogszabály és a minősítési követelmények minden tagországban egyöntetűen érvényesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!