Magyarország

2011.01.23. 21:18

Nyugodt légkörben dolgoznak tovább az 1 éve kirúgott postások

<p>A korábban elbocsátott kézbesítők egyharmada nem lépett vissza munkahelyére annak ellenére, hogy a bíróság nekik adott igazat a 2009 végi sztrájk ügyében és visszahelyezte őket munkájukba - értesült a Független Hírügynökség. Az ügy kapcsán Tusz Ferenc, a Kézbesítők Szakszervezetének elnöke elmondta, akik visszamentek dolgozni, azóta nyugodt körülmények között folytatják munkájukat.</p>

A szakszervezeti vezető elmondta, a 2010. januárban rendkívüli felmondással elbocsátott 29 dolgozó és a Magyar Posta Zrt. peren kívüli megállapodott, amelynek eredményeképp visszahelyezték őket az eredeti munkakörükbe és megkapták elmaradt munkabérüket.

A szakszervezeti tisztségviselő emlékeztetett arra, hogy 2009. decemberben a Kézbesítők Szakszervezete felemelte szavát a postai dolgozók érdekében. A Krisztina körúti Postapalota, valamint egyéb ingatlanok eladásából származó bevételből egyszeri kifizetést kértek minden postai alkalmazottnak. Mivel ez nem történt meg, sztrájkot hirdettek. Válaszul a Magyar Posta Zrt. 2010. január 7-én 7 város 29 postai szakszervezeti tisztségviselő munkaviszonyát azonnali hatállyal megszüntette.

A postások a munkaügyi bírósághoz fordultak, amely I. fokon nekik adott igazat. A tavalyi kormányváltás után a posta új vezetése felülvizsgálta az előző vezetés korábbi döntéseit és egyeztetést kezdett a Kézbesítők Szakszervezetével. Ennek a tárgyalásnak lett az eredménye a peren kívüli megállapodás, amelynek értelmében mind a 29 elbocsátott postás lehetőséget kapott, hogy szeptember 15-től visszatérjen dolgozni eredeti munkakörébe. Végül a 29 postás közül 19 lépett vissza.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!