Magyarország

2011.03.10. 21:09

Szerethető kémia - internetes portál indult tíz nyelven

<p>Akadémikusok és vezető magyarországi vállalatok részvételével elkészült és elindult a chemgeneration.com portál, amelynek célja a kémia népszerűsítése.</p>

A tíz nyelven, köztük magyarul is olvasható tudományos ismeretterjesztő weboldal látogatói megtudhatják például, hogy mi folyik egy nanocsőben, sőt egy 3D-s molekulamegjelenítőt is kipróbálhatnak.

A Kémia Nemzetközi Éve alkalmából elindult a chemgeneration.com nevű, tíz nyelven, köztük magyarul olvasható portál. A fejlesztésben a Magyar Tudományos Akadémia tagjai és vezető magyarországi vállalatok vettek részt, míg a szakmai felügyeletet a Magyar Kémikusok Egyesülete látta el.

Nemcsak diákoknak!

A portál fejlesztői a kémiát mint szép és érdekes tudományt mutatják be, nemcsak diákoknak. Az érdeklődők egyebek mellett olyan kérdésekre kaphatnak választ, hogy miként lesz a kőolajból, vagyis a fekete aranyból üzemanyag, hogyan menthet életet egy apró penészgomba, illetve mi folyik egy nanocsőben. Az olvasók olyan nagy tudósok életével is megismerkedhetnek, mint például Marie Curie vagy Szent-Györgyi Albert. Emellett egy 3D-s molekulamegjelenítővel egészen közelről vehetik szemügyre a világ alkotóelemeit - olvasható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) honlapján.

Pálinkás József, az MTA elnöke hiteles és pontos ismeretek tárházaként jellemezte az új weboldalt és reményét fejezte ki, hogy a tudományos igényű, de közérthetően megfogalmazott szövegek hozzájárulnak a fiatalok természettudományos műveltségéhez. Hozzátette: a kémia nem száraz képletekből álló könyvízű információk halmaza, hanem látványos tudomány, amelynek eredményeit naponta használjuk és amely az utóbbi száz évben megváltoztatta a világot. Példaként a folyamatosan fejlődő gyógyszertudományt említette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!