Magyarország

2011.05.06. 21:55

Egyenruhások demonstrációja - A szakszervezetek elhatárolódnak a zászlóégetéstől - ÖSSZEFOGLALÓ

<p>Az egyenruhásokat tömörítő szakszervezetek elhatárolódnak a pénteki zászlóégetéstől. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közben garázdaság miatt eljárást indított az ügyben, de azt egyelőre nem tudni, hogy van-e már gyanúsított, vagy valakit előállítottak-e.</p>

Úgy tudni, hogy a zászlót meggyújtó férfi korábban az egyik egyenruhás szervezet tagja volt, de már nem aktív, nem tagja egyik szakszervezetnek sem. Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára péntek este a Független Hírügynökségnek azt mondta, a demonstráción résztvevő szakszervezetek nevében elhatárolódik a zászlóégetéstől.

A mandiner.blog.hu. tudósítója szerint az egyik tüntető egy Dávid-csillagos (az izraelire emlékeztető) lobogót lobbantott lángra. A nagy füsttől nem sokat lehetett látni, így nem lehet tudni, hogy a zászlót meggyújtó, fekete kabátos férfi a rendvédelmi dolgozók közül, vagy esetleg a tüntetéshez csatlakozó Véderő vagy Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai közül került-e ki. A zászlóégetésről videófelvétel készült.

Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: az esetről van információja a rendőrségnek, dokumentálták a történteket és megtették a szükséges intézkedéseket. Arra a kérdésre, hogy történt-e előállítás vagy valamilyen rendőri intézkedés a zászlóégetés miatt, a szóvivő egyelőre nem válaszolt, későbbre ígért tájékoztatást.

Közben fáklyás felvonulással ért véget az egyenruhások pénteki demonstrációja. Pintér Sándor hétfőn reggel nyolcra várja tárgyalásra a szakszervezeteket. A belügyminiszter a tömegnek azt mondta, képviseli az érdekeiket, és felajánlotta, hogy gondolkodjanak együtt a megoldáson. Véleménye szerint ezeket a kérdéseket nem az utcán kell eldönteni. "Úgy gondolom, hogy a demonstráció ötlete akkor született meg, amikor még nincs végleges koncepció arról, hogy mit szeretne a kormány, ez a magatartás nem segít hozzá a megegyezéshez".

Pintér Sándor a tömeg előtt kijelentette: "azért jöttem ide, hogy tudjátok, képviselem az érdekeiteket. Azt kérem, hogy gondolkodjunk együtt, és találjuk meg a megoldást, hogyan lehet továbblépni." A belügyminiszter az egyenruhásoktól azt kérte, ne várják, hogy ígérjen, mert nem biztos, hogy be tudja tartani azt. Mint fogalmazott, "ha itt minden rendben lesz, hétfőn tárgyalni fogok a szakszervezetekkel. Ha én bármire a szavamat adtam, azt mindig megtartottam. Hétfőn reggel nyolckor várom a szakszervezet képviselőit." A belügyminiszter külön szólt a tűzoltókhoz, azt mondta, 2004 óta nem kapták meg a pénzüket azok, akik 2004 és 2006 között túlóráztak, ebben az évben mindenki megkapja a pénzét.

Délután pirotechnikai eszköz birtoklása miatt egyik kollégájukat voltak kénytelenek előállítani a rendőrök a Kossuth téren. Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek azt mondta, az információk egy részét meg tudja erősíteni, egy embert valóban előállítottak, de az érintett személyiségi jogaira tekintettel azt nem árulhatja el, hogy civilről vagy rendőrről van-e szó. Információk szerint az V. kerületi rendőrök pirotechnikai eszköz birtoklása miatt állították elő a XIV. kerületben szolgálatot teljesítő kollégájukat, aki a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének pólójában volt.

Este több busznyi rohamrendőrt vezényeltek a térre, mert több száz demonstráló bement az elkerített parlamenti parkolóba, többen a főlépcsőre is feljutottak. A rohamrendőrök bevetésére végül nem volt szükség, a parkolót azóta kitakarították és a kidőlt kerítéselemeket is helyrehozták. Horvát Katalin Fanni rendőrségi szóvivő ezzel kapcsolatban azt mondta, a rendőrség megítélése szerint a történtek ellenére a rendezvény nem veszítette el békés jellegét, így azt nem kellett feloszlatni.

Körülbelül háromezren gyűltek össze péntek délután a Kossuth téren, ahol többi közt korkedvezményes nyugdíjuk tervezett eltörlése ellen demonstrálnak a rendvédelmi dolgozók, és civil szimpatizánsok. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint a terveknek megfelelően megérkeztek a Hősök teréről indult autós felvonulás résztvevői is, és csatlakoztak a demonstrációhoz. Azóta a tömeg előtt felszólalt többi közt Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke, a demonstrációs bizottság vezetője, Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének vezetője és Szima Judit a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkára.

A demonstrálók a rendezvény kezdete óta több tucat úgynevezett könnygyertyát hoztak működésbe, a minisztérium közelében is többet. Ez a szerkezet is nagy füstöt képez, de a füstbombával ellentétben nem eldobják, hanem a földre helyezik.

A pénteki demonstráción a tűzoltók közül valamivel kevesebben viseltek védőruházatot, mint a három héttel ezelőtti megmozduláson. Úgy tudni, a ruhák tiltott viselése miatt Géczi Béla tűzoltó ezredes, a közép-pesti tűzmegelőzési régió vezetője vizsgálatot rendel el a laktanyákban.

Mint ismert, a fegyveres és rendvédelmi dolgozók korábban "Hivatásunk védelmében" névvel indítottak demonstrációsorozatot. Péntekre hármas megmozdulást szerveztek: autós és gyalogos felvonulás mellett a Kossuth téren, a Parlamentnél fognak tiltakozni szerzett jogaik, köztük az utolsó, a korkedvezményes nyugdíj elvétele ellen.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!