Magyarország

2011.08.17. 17:32

Bódvaszilas: Magtárból lett kiállítótér

Bódvaszilas - Nemzetközi kiállításal nyitotta meg kapuit szerdán a hajdanvolt urdalmi épület.

Bódvaszilas - Nemzetközi kiállításal nyitotta meg kapuit szerdán a hajdanvolt urdalmi épület.

Impozáns, fehér épület, mely mellett csodálatos látványt nyújtanak a hegyek: ez fogadja a látogatót Bódvaszilason. Az említett épület a kétszáz évvel ezelőtt épült hajdani, Esterházy-urdalmi magtár, amely most, felújításával új funkciót kapott: Közép-Kelet Európa első természetművészeti központjává vált.

Uniós, határon átnyúló együttműködési program keretében újították fel a magtárat és egy másikat, Szlovákiában, Szádalmáson. A bódvaszilasit szerdán adták át ünnepélyes keretek között (erre voltunk mi is hivatalosak), a szalagot dr. Illés Zoltán, a környezetügyért és Szőcs Géza, a kultúrárért felelős államtitkár vágta át. Dr. Illés Zoltán megnyitó beszédében a helyi erők újraélesztésének fontosságát emelte ki, Szőcs Géza pedig kifejtette, jól döntött az unió, hogy fejleszti a kultúrát. Szerinte azon nemzetek képesek gazdaságilag is fejlődni, amelyek korábban jelentős kultúrát hoztak létre.

Biciklivel megközelíthető

A pályázat lebonyolítója a szlovák fél mellett az Aggteleki Nemzeti Park volt, igazgatója Veress Balázs hangsúlyozta, a magtárak pusztulásra voltak ítélve a pályázati lehetőségig. A szlovák épületet (mely Bódvaszilasról akár biciklivel is megközelíthető) a bor és a gasztronómia jegyében újították fel, a bódvaszilasi pedig művészeti alkotótérként (MagtArt néven) ad helyet természetművészeti eseménynek. A szerdai rendezvényen azt a tizenhárom művész műveiből nyílt nemzetközi kiállítást is megnyitották, amelyeket a helyszínen készítettek a közelmúltbeli alkotótáborban. (Az alkotók közt van amerikai, koreai, iráni és német is.)

1500 négyzetméteren

A két értékőrző magtár nagy szerepet játszik majd abban, hogy a látogatók megismerkedjenek a terület természeti értékeivel, az egykori Torna vármegye helytörténetével, hagyományaival, valamint az egykori Esterházy uradalom életével, jelentőségével. A bódvaszilasi épület alkotótáboroknak, előadásoknak, workshopoknak ad majd otthont a megújuló képzőművészeti (természetművészeti, azaz természetes anyagokat felhasználó) kiállítások mellett. Mintegy 1500 négyzetméter beépített térrel rendelkezik. Kiállító és közösségi terek, valamint tizenkét személy részére szálláslehetőség található benne.

ÉM-HM



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!