Magyarország

2011.10.04. 16:49

Országvédelmi akcióterv - LMP: a kormány vonja vissza a végtörlesztésről szóló törvényt

Budapest (MTI) - Az LMP arra szólítja fel a kormányt, hogy "ne bújjon a bankok mögé" és vonja vissza a végtörlesztésről szóló törvényt - közölte az MTI-vel kedden Scheiring Gábor.

Budapest (MTI) - Az LMP arra szólítja fel a kormányt, hogy "ne bújjon a bankok mögé" és vonja vissza a végtörlesztésről szóló törvényt - közölte az MTI-vel kedden Scheiring Gábor.Az LMP gazdasági kabinetjének vezetője Rogán Antal (Fidesz) azon bejelentésére reagált, amely szerint a kartellezés gyanúját veti fel, hogy az elmúlt napokban, vagyis a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon történő végtörlesztésének engedélyezése után több bank megemelte forinthiteleinek kamatait.

A parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke ezért - mint keddi sajtótájékoztatóján elmondta - arra kéri a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökét, vizsgálja ki, hogy a versenytörvényt megsértve összejátszottak-e a bankok a hitelkamatok megemelésekor. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnökét pedig arra, állapítsa meg, hogy a bankok a pénzintézeti és a fogyasztóvédelmi törvények betartásával jártak-e el a forinthitelek kamatainak megdrágításakor.

Az LMP-s politikus azt mondta, Rogán Antal bejelentése csak arra jó, hogy a kormány és a Fidesz "elkenje" saját felelősségét és a bankok mögé bújjon. A képviselő véleménye szerint a végtörlesztés ugyanis nem hogy nem jelent megoldást a devizahitelesek problémáira, hanem éppen hogy fokozza azokat. Hangsúlyozta, hogy a megoldás csak a legtehetősebbeknek ad segítséget. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a bejelentés óta folyamatosan gyengül a forint árfolyama, így azok a hitelesek, akik nem tudnak élni a végtörlesztés lehetőségével, a megnövekedett részletek miatt a törvény vesztesei lehetnek. Scheiring Gábor szerint hosszú távon pedig a bankrendszer csődjének kockázata is tovább nő.

Saját javaslataikat ismertetve elmondta, hogy az LMP a kamatplafon és a védett számla bevezetésével segítene az adósoknak illetve megadóztatná a spekulációs tőkét.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!