Magyarország

2011.11.06. 19:57

Szmog van, riasztás nincs

Debrecen - Egy hete az egész országra jellemző a szálló por, melynek  forrása a szilárd tüzelés és a gépjárművel való  közlekedés.  A kis településeken is szmog van, a nagy városokkal ellentétben szmogriadó még sincs.

Debrecen - Egy hete az egész országra jellemző a szálló por, melynek  forrása a szilárd tüzelés és a gépjárművel való  közlekedés.  A kis településeken is szmog van, a nagy városokkal ellentétben szmogriadó még sincs.

A szmogriadó előfeltétele ugyanis az adatok megléte, a településeken azonban nincsenek mérőállomások. – A falvakban, községekben a legnagyobb problémát a szilárd tüzelés jelenti, mely nagyban hozzájárul a levegő szennyezettségéhez. A települések önkormányzata annyit tehet, hogy megkéri a lakosokat, hogy amennyiben módjuk van rá, gázzal fűtsenek, illetve megtilthatja a kerti hulladék égetését – mondta Bán Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, levegőtisztítási mérőállomás vezetője.

A legszigorúbb szmogriasztás nálunk

Hozzátette: A probléma megoldásához úgy vélem  a szmogriadó rendelet hatásosságát kellene felülvizsgálni. Mint azt a szakembertől megtudtuk a szmogriadó tájékoztatási és riasztási küszöbérték Európában Svájcban és Magyarországon a legszigorúbb. – A szmogriadóval foglalkozó kormányrendelet szerint a tájékoztatási küszöbérték PM10 esetén 75 mikrogramm/köbmétert, a  riasztási küszöbérték pedig 100 mikrogramm/köbméter. Ezzel szemben Franciaországban a tájékoztatási határérték 95 mikrogramm/köbmétert, míg a riasztásé125  mikrogramm/köbmétert.

Londoni szmog

A téli szmogot londoni szmognak nevezzük, ugyanis régen Londonban a fűtés következtében magas volt a kéndioxid tartalom a levegőben, mely a párás idő miatt maró hatású volt. Ma már nagyon kis mennyiségben található a levegőben kéndioxid, éppen ezért nem is olyan veszélyes. Magyarországon a 80-as évekből is vannak adatok, s a szilárd tüzelés miatt akkor sokkal szennyezettebb volt a levegő, mint most, éppen ezért nem kell annyira megijedni. A mostani szmog hatása, hogy fogékonyabbak lehetünk a vírusos légúti megbetegedésekre  – jegyezte meg Bán Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!