Magyarország

2012.02.02. 17:30

SZEF: elfogadhatatlan, hogy késik a közszolgálati dolgozók bérkompenzációja

Budapest, 2012. február 2., csütörtök (MTI) - A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) szerint elfogadhatatlan, hogy közszolgálati munkavállalók tömegei szenvedjenek súlyos hátrányt amiatt, hogy késik a bérkompenzáció, s mindez nem felel meg a vonatkozó kormányrendelet előírásainak.

Budapest, 2012. február 2., csütörtök (MTI) - A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) szerint elfogadhatatlan, hogy közszolgálati munkavállalók tömegei szenvedjenek súlyos hátrányt amiatt, hogy késik a bérkompenzáció, s mindez nem felel meg a vonatkozó kormányrendelet előírásainak.A szervezet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott, Varga László elnök által jegyzett közleményében kiemelte, hogy bekövetkezett az, amit előre jeleztek: a közszféra számos területén késik a kompenzáció. Pedagógusok, könyvtárosok, egészségügyi és szociális munkavállalók kaptak a januári keresetek átutalása eredményeként több ezer, esetenként több mint tízezer forinttal kevesebbet annál, mint amire számítottak - tette hozzá a SZEF.

Mint felidézték, a szakszervezetek, így a SZEF is többször kritizálta az egykulcsos adórendszerre történő áttérés igazságtalanságait, az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács tavaly decemberi ülésén pedig - amikor a 216 ezer forintnál kevesebbet kereső többség kompenzációjáról szóló kormányrendeletet tárgyalták - jelezték, hogy a rendelet szövege bonyolult, nehezen értelmezhető.

"Kértük a kormányt, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a végrehajtásáért felelős munkáltatók feladataikat úgy legyenek képesek ellátni, hogy a február eleji bérkifizetések megfeleljenek a rendeletben előírtaknak még akkor is, ha mindannyian tudtuk, hogy a jogos kompenzációt visszamenőleg is ki kell majd fizetni" - írták.

A SZEF felszólította az érdekelteket, tegyenek meg mindent azért, hogy a következő havi kifizetéseket ne terheljék hasonló "anomáliák", és visszamenőleg is megkapják az érintett munkavállalók a kormányrendelet szerinti járandóságukat.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!