Magyarország

2012.06.14. 17:27

NFÜ: a Dél-dunántúli régió fejlesztéseit 400 milliárd forint uniós forrás segítette

Kaposvár, 2012. június 14., csütörtök (MTI) - A Dél-dunántúli régió fejlesztéseit a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 2006-os megalapítása óta csaknem 413 milliárd forint uniós forrás segítette, amiből hozzávetőleg 4.500 program valósult, illetve valósul meg a közeljövőben - közölte az NFÜ csütörtökön.

Kaposvár, 2012. június 14., csütörtök (MTI) - A Dél-dunántúli régió fejlesztéseit a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 2006-os megalapítása óta csaknem 413 milliárd forint uniós forrás segítette, amiből hozzávetőleg 4.500 program valósult, illetve valósul meg a közeljövőben - közölte az NFÜ csütörtökön.Az NFÜ országos szakmai workshopjának harmadik állomásán, Kaposvárott Petykó Zoltán, az ügynökség elnöke előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy a hétéves uniós fejlesztési ciklusból már csak másfél év van hátra, és mintegy 5.600 milliárd forint vár arra, hogy lehívják a Magyarország által támogatásként felhasználható 8.200 milliárd forintból.

Jelezte: az idei terv 1.400 milliárd forint, s annak érdekében, hogy meggyorsítsák a kifizetéseket és lendítsenek a megakadt pályázatokon, már 2011-ben jelentős változásokat javasoltak a pályáztatási rendszerben, s kezdeményezték a szabályozói környezet hatékonyabbá tételét. Az ügynökség elnöke hangsúlyozta: arra törekszenek, hogy a pályázókat segítve a rendelkezésére álló támogatást Magyarország 2015 végéig minél eredményesebben tudja lehívni.

Petykó Zoltán egyúttal arra is rámutatott: az európai uniós támogatások lehívását leginkább az akadályozza, hogy nem érkeznek be időben a kifizetési kérelmek. Jelenleg mintegy 700 milliárd forint számlahiány van, ami nagyon nagy összeg - mondta. Hozzátette: a projektgazdák valószínűleg azért nem nyújtottak be időarányosan a számlákat, mert a projekt nem érte el az ehhez szükséges stádiumot.

Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP), a Somogy megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő a régió állami, önkormányzati, gazdasági, valamint a non-profit szféra projektgazdái számára tartott rendezvényen a 144 milliárd forinttal támogatott csaknem 1.400 somogyi projekt közül legnagyobb kedvezményezettként kiemelte a Kaposi Mór Oktató Kórház 12,5 milliárdos fejlesztését, valamint a kaposvári belváros rehabilitációját és a megyei jogú város uszoda és gyógyfürdő egészségturisztikai fejlesztését.

A közgyűlés elnöke az uniós pályázatokról szólva nehezményezte, hogy a lehívható forrásokat a "Brüsszel által megfogalmazott prioritásoknak" megfelelően lehet felhasználni, ami sok esetben nem esik egybe a helyi közösségek által fontosnak tartott fejlesztésekkel. Ezért is tartaná jónak, hogy a ismét megnyissák a 2006-tól megszűnt helyi fejlesztéseket segítő nemzeti forrásokat - mondta Gelencsér Attila, aki azzal érvelt, hogy ezáltal, kihagyva a brüsszeli bürokráciát egyszerűen, gyorsan és átláthatóan tudnák megvalósítani a hazai pályázók által fontosnak tartott fejlesztéseket.

Gelencsér Attila az új európai uniós költségvetési ciklusra való felkészülésről szólva arra hívta fel a figyelmet, nagyon fontos, hogy az elkövetkező másfél évben olyan tervek készüljenek, amelyek a magyar igények felelnek meg.

Nyárádi László, a Külügyminisztérium EU gazdaságpolitikai főosztályának munkatársa a rendezvényen újságíróknak elmondta: a tárgyalások 2011-ben már megkezdődtek. Magyarország szorosan együttműködik azokkal a tagállamokkal, amelyekkel hasonló érdekei vannak a következő költségvetést illetően. A cél az, hogy a következő költségvetésből is olyan források álljanak Magyarország rendelkezésre, amelyek az ország gazdasági növekedését és a fejlesztési célokat szolgálják - hangsúlyozta. Hozzátette: további cél, hogy mind a kohéziós politika, mind az agrárpolitika megőrizze eddig súlyát a költségvetésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!