Magyarország

2012.06.05. 19:52

Pintér a rendőri vezetők őrizetbe vételéről

Budapest, 2012. június 5., kedd (MTI) - Pintér Sándor belügyminiszter a rendőri vezetőket érintő hétvégi és keddi újabb őrizetbe vételekkel kapcsolatban azt mondta, hogy az ügy felderítése bonyolult volt; további személyi változások az Országos Rendőr-főkapitányságnál (ORFK) és a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál (BRFK) csak akkor várhatók, ha a nyomozás más rendőri vezetők felelősségét is megállapítja.

Budapest, 2012. június 5., kedd (MTI) - Pintér Sándor belügyminiszter a rendőri vezetőket érintő hétvégi és keddi újabb őrizetbe vételekkel kapcsolatban azt mondta, hogy az ügy felderítése bonyolult volt; további személyi változások az Országos Rendőr-főkapitányságnál (ORFK) és a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál (BRFK) csak akkor várhatók, ha a nyomozás más rendőri vezetők felelősségét is megállapítja.A belügyminiszter egy más témában tartott keddi sajtótájékoztatón válaszolt a rendőri vezetőket érintő őrizetbe vételeket firtató kérdésekre. Mint elmondta, az ügy felderítése azért is volt komplikált, mert olyan rendőri vezetőkről volt szó, akik részt vettek a szervezett bűnözés elleni műveletekben.

A felderítés sokáig tartott, de "ennek eredménye, hogy a Legfőbb Ügyészség most gyorsan és hatékonyan tud dolgozni" - tette hozzá. A rendőrség felső vezetésében, az ORFK-n és a BRFK-n esetleg napirendre kerülő személycserékkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy személyi változások csak akkor várhatók, ha a nyomázás további rendőri vezetők felelősségét állapítaná meg.

A Hír Televízió egyik újságírójának felvetésére, hogy információja szerint Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hatáskörébe kerülhetne a szakszolgálatok irányítása, Pintér Sándor nem kívánt reagálni.

A Központi Nyomozó Főügyészség megerősítette, hogy kedden újabb két rendőrt hallgattak ki, majd vettek őrizetbe korrupciós bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt.

A Keresztes Imre főügyész által jegyzett, az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint G. Imrével "vezető beosztású hivatalos személy által részben kötelességszegéssel, részben hivatali helyzetével visszaélve, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett vesztegetés", míg K. Attilával "hivatalos személy által kötelességszegéssel, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett vesztegetés" bűntette megalapozott gyanúját közölték.

Így a vezető beosztású rendőri vezetőket érintő korrupciós ügynek összesen hat gyanúsítottja van - olvasható a közleményben.

Mint kifejtették, a főügyészség a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján 2012 februárja óta nyomoz vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettének gyanúja miatt.

A főügyészség múlt pénteken gyanúsítottként hallgatta ki H. Lajost - a Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Főosztálya Speciális Bűncselekmények Elleni Osztályának vezetőjét - és K. Tamást - a BRFK Közrendvédelmi Főosztályának vezetőjét -, akikkel vezető beosztású hivatalos személy által részben kötelességszegéssel, részben hivatali helyzetével visszaélve, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette, valamint V. László és V. István civil személyeket, akikkel hivatali vesztegetés megalapozott gyanúját közölte.

Az ügyészségi közlemény szerint a megalapozott gyanú alapján az ügy egyik gyanúsítottjának, V. Lászlónak több budapesti éjszakai szórakozóhelyen üzleti érdekeltsége van, illetve többnek a működését ténylegesen is irányítja. Neki dolgozott a másik gyanúsított V. István, akinek feladata az volt, "hogy e szórakozóhelyek zavartalanul, nagy forgalommal, illegális rendőri védelem alatt működjenek, valamint a konkurens szórakozóhelyeken - ezek bezárása érdekében - razziákat tartsanak". Ezenfelül tájékoztatnia kellett V. Lászlót az esetlegesen ellene irányuló rendőri eljárásról.

A hvg.hu kedd délután írt arról, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai újabb két rendőrt állítottak elő a nemrég felmerült korrupciógyanús ügyekkel kapcsolatban. Az internetes lap értesülései szerint az egyik előállított a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) dolgozó Gulyás Imre, akinek vezetői megbízatását hétfőn vonta vissza Hatala József országos rendőrfőkapitány. 

A lap azt írta: a rendőri korrupciós ügynek hat gyanúsítottja közül a két civil egyike az "éjszaka császárának" is titulált V. László, aki az ügyészek szerint megvesztegette a rendőröket, köztük vezető beosztású tiszteket, hogy az általa üzemeltetett szórakozóhelyeken ne tartsanak razziát.

V. László és bizalmi embere mellett Kalmár Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályának volt vezetője és Hopka Lajos, az NNI egyik volt osztályvezetője a gyanúsított - közölte a hvg.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!