Magyarország

2012.07.18. 19:34

Bencze Csaba nyerte a párizsi harsonaversenyt

Budapest, 2012. július 18., szerda (MTI) - Bencze Csaba, a Pannon Filharmonikusok harsonaművésze, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara Zeneművészeti Intézetének hallgatója nyerte meg az idei International Trombone Association (ITA - Nemzetközi Harsona Szövetség) Robert Marsteller-harsonaversenyét Párizsban - olvasható a Pannon  Filharmonikusok honlapján.

Budapest, 2012. július 18., szerda (MTI) - Bencze Csaba, a Pannon Filharmonikusok harsonaművésze, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara Zeneművészeti Intézetének hallgatója nyerte meg az idei International Trombone Association (ITA - Nemzetközi Harsona Szövetség) Robert Marsteller-harsonaversenyét Párizsban - olvasható a Pannon  Filharmonikusok honlapján.A versenyre képi és hanganyag beküldésével lehet nevezni, amelynek alapján a zsűri három főt hív meg az évenként rendezett megmérettetésre.

Az idei évben két amerikai versenyző mellett Európát egyedül Bencze Csaba képviselte. Az eredmény értékét emeli, hogy ritkán van európai győztese a versenynek.

Bencze Csabának nem ez az első sikere: 2011 nyarán Fehérgyarmaton a 8. Szatmári Rézfúvós Zenei Fesztiválon  nyert első díjat. Nemzetközi porondon pedig 2007-ben a csehországi Brnóban megrendezett VI. Nemzetközi Harsonaversenyen lett második, majd ugyanott 2009-ben „abszolút győztes" címet szerzett az összes kategóriából.

Tanára Farkas István Péter habilitált egyetemi docens, Liszt-díjas harsonaművész, a Magyar Állami Operaház tagja, aki így jellemezte Bencze Csabát: "tanári pályafutásom legkiemelkedőbb tehetségű növendékei közé tartozik. Kiváló zenei képességek, rendkívüli technikai készségek jellemzik játékát. Feladataira, hangversenyeire, versenyeire rendkívül motiváltan és céltudatosan készül."

Bencze Csaba a következő évadban 2013. május 11-én szólistaként lép fel Bourgeois harsonaversenyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!