Magyarország

2012.07.16. 09:57

KSH: májusban is csökkent az építőipar termelése

Budapest, 2012. július 16., hétfő (MTI) - Májusban az építőipari termelés volumene 15,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól a kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt. Az előző havihoz képest 4,0 százalékkal esett vissza a szezonálisan kiigazított adatok szerint - jelentett hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Budapest, 2012. július 16., hétfő (MTI) - Májusban az építőipari termelés volumene 15,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól a kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt. Az előző havihoz képest 4,0 százalékkal esett vissza a szezonálisan kiigazított adatok szerint - jelentett hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).Az építőipar teljesítménye az elmúlt három évben egyetlen kivételes hónapban mutatott növekedést - olvasható ki a KSH adataiból. Idén februárban a visszaesés a májusival hajszálra azonos 15,2 százalékos volt, márciusban és áprilisban 12,6, illetve 4,8 százalékos volt a építőipari termelés éves hanyatlása.  Az építőipar kibocsátási volumene 46,6 százalékkal alacsonyabb volt májusban, mint a 2005-ös esztendő havi átlaga - ezt mutatják az úgynevezett fix bázisú volumenindex adatok.

Az év első öt hónapjában a termelés 10,8 százalékkal esett vissza a múlt év azonos időszakához képest.

Májusban mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületek építése 17,1 százalékkal, az egyéb építmények építése 13,1 százalékkal. Az épületek építése egyedül tavaly februárban jelzett növekedést az elmúlt három évben, az infrastrukturális beruházásokat jelző egyéb építmények építése tavaly novemberben és decemberben nőtt utoljára. 

Szezonálisan kiigazított indexek szerint az épületek építésének teljesítménye 7,2 százalékkal, az egyéb építményeké 2,0 százalékkal csökkent az előző havihoz képest.

A májusban kötött új szerződések volumene 29,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet és ezzel a építőipar teljes szerződésállománya 2,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, amire 2010 júliusában volt utoljára példa. A kommunális beruházásokra, vasút- és útfelújításra kötött szerződések eredményeként a májusban kötött új szerződések 45,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, de az épületekre kötött új szerződések volumene is 6,9 százalékkal nőtt. Az összes szerződésállományon belül a két építményfőcsoport  rendelései ellentétesen alakultak, az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 16,6 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 15,1 százalékkal nagyobb volt, mint 2011. május végén.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése, amely  az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza,  14,7 százalékkal csökkent. Az egyéb építmények ágazat termelése 13,1 százalékkal  alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. Az építőipari termelés mintegy kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 16,9 százalékkal  maradt el 2011 azonos időszakához képest - közölte a KSH.

Ezek is érdekelhetik