Magyarország

2012.07.30. 19:24

Munkahelyvédelmi terv - Századvég: a lakosság támogatja a programot

Budapest, 2012. július 30., hétfő (MTI) - A Századvég július második felében végzett közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a témát ismerő és véleménnyel rendelkező állampolgárok jelentős többsége támogatja a munkahelyvédelmi akciótervet, összességében és egyes elemeinek tekintetében egyaránt.

Budapest, 2012. július 30., hétfő (MTI) - A Századvég július második felében végzett közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a témát ismerő és véleménnyel rendelkező állampolgárok jelentős többsége támogatja a munkahelyvédelmi akciótervet, összességében és egyes elemeinek tekintetében egyaránt.A kutatás eredményéről készített közlemény szerint a program közel összes vizsgált eleménél a válaszadók legalább háromnegyede vélekedett úgy, hogy a kormány által javasolt járulék- és adóteher-csökkentés szükséges, támogatásra érdemes intézkedés.

A Századvég emlékeztetett arra: 2012. július elején ismertette a miniszterelnök a tízpontos munkahelyvédelmi akciótervet, amelynek rendelkezései a nehezebb munkaerőpiaci helyzetben lévők elhelyezkedését kívánják segíteni az adó- és járulékterhek csökkentése révén.

A dokumentum szerint a munkahelyvédelmi akciótervről véleménnyel rendelkező állampolgárok egyértelmű többsége, 89 százaléka támogatja a csomagot. A program egyes elemeinek megítélése hasonlóan pozitív. A két legszélesebb körben támogatott intézkedés a kisvállalkozások, kisvállalatok számára nyújtott adóteher-csökkentés (a válaszadók 87 százaléka támogatta), valamint a munkába visszatérő kismamákat érintő munkáltatói járulék megszüntetése (83 százalék).

A válaszadók 80 százaléka véli úgy, hogy szükség van az 55 év feletti munkavállalók esetében a járulékcsökkentésre, 77 százalék szerint a 25 év alattiak körében is helytálló ez a támogatási forma. A szakképesítéssel nem rendelkezőkre vonatkozó járulékcsökkentés osztja meg a leginkább a témában véleményt formáló válaszadókat, ugyanakkor ennél a kérdésnél is többségben vannak (66 százalék) azok, akik szerint helyes intézkedésről van szó.

A közlemény szerint összességében a munkahelyvédelmi akciótervről és annak részleteiről is hasonlóképpen vélekednek a magukat jobboldalinak és középen állónak valló választópolgárok, valamint a politikai preferenciájukban bizonytalanok. Mindkét csoport esetében 90 százalék közeli arány támogatja a kormány intézkedéscsomagját.

A baloldali választópolgárok az átlagnál kritikusabbak, ugyanakkor az ő esetükben is minden kérdésnél többségben vannak azok, akik egyetértenek az intézkedésekkel.

A Századvég kutatása szerint a pártpreferenciát figyelembe véve elmondható, hogy az MSZP és a Demokratikus Koalíció szavazóinak kivételével minden csoportnál meghaladja a 80 százalékot azok aránya, akik támogatják a kormány tervét, valamint a pártválasztásukban bizonytalanok is helyeslik azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!