Magyarország

2012.08.28. 11:29

OS - Elfogadhatatlan a Székely Mikó Kollégium újbóli államosítása

Budapest, 2012. augusztus 28., kedd (OS) - A Lehet Más a Politika parlamenti frakciója tiszteletben tartja a román állam bíróságának függetlenségét, de a Székely Mikó Kollégium ügyében hozott példátlan ítéletét elfogadhatatlannak tartja, és a szeptember 1-jén, Sepsiszentgyörgyön tüntetőket támogatásáról biztosítja, valamint az ügy európai szintű képviseletéhez is minden segítséget megad.

Budapest, 2012. augusztus 28., kedd (OS) - A Lehet Más a Politika parlamenti frakciója tiszteletben tartja a román állam bíróságának függetlenségét, de a Székely Mikó Kollégium ügyében hozott példátlan ítéletét elfogadhatatlannak tartja, és a szeptember 1-jén, Sepsiszentgyörgyön tüntetőket támogatásáról biztosítja, valamint az ügy európai szintű képviseletéhez is minden segítséget megad.A Székely Mikó Kollégium mint 150 éves tanintézmény a történelmi Háromszék (ma Kovászna megye) egyik legnagyobb és legeredményesebb magyar tannyelvű gimnáziuma.

Az alapfokú bírósági ítélet nyomán az iskolaépületet ismét államosították, és a református egyházat – amely jogos tulajdonosa az épületnek – kártérítés kifizetésére kötelezték. Markó Attila államtitkárt és Marosán Tamás volt egyházi jogi tanácsadót három-három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, Silviu Clim igazságügyi minisztériumi volt tanácsadó pedig három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott hivatali visszaélés és korrupció gyanúja miatt.

A Lehet Más a Politika parlamenti frakciója a román állam bíróságának függetlenségét tiszteletben tartva a Mikó Kollégium ügyében hozott ítéletét elfogadhatatlannak, az erdélyi magyarság számára nagyon károsnak és bizonytalanságot keltőnek tartja.

Sajnos Magyarországon az igazságszolgáltatás úgynevezett reformja bebizonyította: ha az állampolgárok bizalma megrendül az igazságszolgáltatásban, akkor végső soron a demokráciát, a demokratikus berendezkedést éri helyrehozhatatlan kár, amely csak a gyűlölködésnek és a szélsőségeseknek kedvez. Ez pedig - különösen Erdélyben - nem lehet célja egyik felelős politikai erőnek sem.

A Lehet Más a Politika képviselőcsoportja minden segítséget megad mindazoknak, akik kiállnak a Székely Mikó Kollégium ügyéért, és szeptember 1-jén, Sepsiszentgyörgyön részt vesznek az Igazság Napja nevű tüntetésen. Pártcsaládunkon, az Európai Parlament zöld frakcióján keresztül uniós szinten is támogatni fogjuk Winkler Gyula, Sógor Csaba és Tőkés László EP-képviselők beadványát, hogy az EU is minél komolyabb figyelemmel kísérje az ügy további fejleményeit. Ugyanakkor az LMP felszólítja a magyar kormányt, hogy minden diplomáciai eszközzel támogassa a Székely Mikó Kollégium ügyét.

 

Jávor Benedek

frakcióvezető

 

Dorosz Dávid,

az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának tagja

 

Ertsey Katalin,

az Országgyűlés Külügyi bizottságának tagja

 

Kiadó: LMP Parlamenti Frakciója

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!