Magyarország

2012.09.02. 14:19

Erdő Péter: a megismerés alapján meg is kell egymást szeretnünk

Budapest, 2012. szeptember 2., vasárnap (MTI) - Ismernünk kell a népeket, a kultúrákat, a közösségeket, az egyes emberek problémáit, helyzetét, s a megismerés alapján meg is kell egymást szeretnünk - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Genfest 2012 zárórendezvényén, a budapesti Szent István-bazilika előtti téren tartott szentmisén vasárnap.

Budapest, 2012. szeptember 2., vasárnap (MTI) - Ismernünk kell a népeket, a kultúrákat, a közösségeket, az egyes emberek problémáit, helyzetét, s a megismerés alapján meg is kell egymást szeretnünk - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Genfest 2012 zárórendezvényén, a budapesti Szent István-bazilika előtti téren tartott szentmisén vasárnap.

A háromnapos, a Fokoláre mozgalom által szervezett ifjúsági világtalálkozó zárórendezvényén, a zsúfolásig telt téren Erdő Péter szentbeszédében - amelyet olaszul is elmondott - rámutatott, "fontos lenne, hogy Európa és a világ népei, mint népek is, történetükkel, kultúrájukkal együtt egyre jobban megismerjék egymást. Nem igazi hídverés az, amikor az egyik kultúra egyszerűen megszünteti a másikat". Hozzátette: a mostani nagy ifjúsági találkozó programja: "hidakat építeni, sőt, híddá lenni".

A bíboros annak a meggyőződésének adott hangot: a globalizáció történései nem mindegy, hogy "emberi, erkölcsi, hitbeli eszmélődés nélkül, pusztán technikai és gazdasági folyamatként sodornak-e magukkal minket, vagy az emberi értékekre és az Isten akaratára figyelve válaszolunk korunk kihívásaira".

Erdő Péter azt mondta: "ismernünk kell a meg nem értés, a türelmetlenség, a történelmi sérelmek, a keserűség, a bosszú érzéseit és valóságát, hogy hősies szeretettel és türelemmel mindezt meg tudjuk haladni. Az ellentétek és a gyűlölködés ugyanis nemcsak elválasztják egymástól az embereket, hanem gonosz erőket szabadítanak fel az egyének és a közösségek szívében". Ha ezek lesznek úrrá egy-egy közösségen, a népeken, vagy az emberiségen, akkor önmagunk fogjuk rontani a sorsunkat, fokozódhat az erőszak és a gyűlölet - jegyezte meg.

Kiemelte: nem a teremtett világ önmagában rossz, hanem a világban jelenlévő gonoszság és gyűlölet az, "amivel szemben a hősies, segítő szeretet példáját kell felmutatnunk".

Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, Vatikán magyarországi nagykövete megköszönte a Genfest szervezőinek a munkálatokat, és örömét fejezte ki, hogy "láttam arcaitokat telve örömmel (...) és meghallgathattam tapasztalataitokat". Utalt arra, hogy "Krisztus a valódi híd az emberek és Isten között", és "az Úr azt akarja, hogy az emberek a szeretet hídjai legyenek".

A szentmisére sokan saját országaik zászlóival vonultak a bazilika elé. A ceremónián az áldozás közben többféle nemzet zenéje és éneke szólt, a hívők közül pedig sokan, a Genfest idei mottójára (Let s Bridge! - Építsünk hidakat!) utalva hidakat képeztek két kezükkel.

A Genfest zárónapján Budapest más helyszínein is rendeztek istentiszteleteket, illetve vallásközi összejöveteleket, amelyek után azok résztvevői is a Szent István-bazilika elé mentek, majd együtt elénekelték a Genfest 2012 mottójául szolgáló dalt.

Az eseményen megjelent mások mellett Marian Elegant, a Svájci Katolikus Püspöki Konferencia ifjúsági referens püspöke, Patrick Nair, indiai nyugalmazott katolikus püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai közül Bíró László, Bosák Nándor, Kocsis Fülöp, Palánki Ferenc, Spányi Antal, valamint a protestáns és ortodox egyházak, illetve az iszlám, a zsidó, a buddhista, a hindu és a dzsainista vallás képviselői.

A Genfest 2012 megnyitó ünnepségét péntek este a fővárosi Papp László Sportarénában rendezték, ahol Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Bogyay Katalin, az UNESCO közgyűlésének elnöke tartott beszédet, illetve felolvasták Tarcisio Bertone bíboros, vatikáni államtitkár levelét, melyben tolmácsolta XVI. Benedek pápa üdvözletét és apostoli áldását, "bízva abban, hogy az esemény a tartós béke és öröm forrásává válik számunkra".

A budapesti Genfest nemzetközi ifjúsági találkozóra a világ 85 országából mintegy 12 ezer fiatal érkezett. A péntektől vasárnapig tartó rendezvény célja az volt, hogy bebizonyítsa, nemzetközi szinten is lehetséges az összefogás és együttműködés, valamint egy egységesebb és szolidárisabb világ megépítése.

A nemzetközi fesztivál fővédnöke Erdő Péter, védnöke pedig Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke, valamint Tarlós István volt. A nemzetközi ifjúsági találkozóhoz kapcsolódó munkálatokban 3 ezer önkéntes, 600 fellépő, technikus és segítő vett részt.

A Genfestet először 1973-ban rendezték meg Firenze mellett, majd többnyire más olaszországi helyszíneken. A budapesti volt az első alkalom, hogy a kelet-közép-európai régió adott otthont a világtalálkozónak. A legutóbbi Genfestet 2000-ben tartották, és az idei rendezvény volt az első abban a tekintetben is, hogy Chiara Lubich, a Fokoláre mozgalom alapítójának halála után tartották. 

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!