Magyarország

2012.10.23. 13:06

Október 23. - Tarlós: 1956 nemzetegyesítő forradalom volt

Budapest, 2012. október 23., kedd (MTI) - Tarlós István szerint 1956 nemzetegyesítő forradalom volt, amely valóságos szabadságharcban teljesedett ki, a nemzet ekkor egységes volt és oszthatatlan, ebben volt az ereje.

Budapest, 2012. október 23., kedd (MTI) - Tarlós István szerint 1956 nemzetegyesítő forradalom volt, amely valóságos szabadságharcban teljesedett ki, a nemzet ekkor egységes volt és oszthatatlan, ebben volt az ereje.

A főpolgármester kedden, az 1956-os forradalom 56. évfordulóján Budapesten, a Magyar Rádió épülete előtt, a Fővárosi Önkormányzat ünnepi megemlékezésén azt mondta: csak egységes nemzet képes arra, hogy változtasson sorsán, lendítsen történelmén, előrelépjen vagy éppen "kikeveredjék a kátyúból". Úgy fogalmazott: "számunkra éppen ez 1956 üzenete, ami ma különösen aktuális".

Tarlós István szerint kellene lennie egy minimumnak – legyen szó állami vagy várospolitikáról -, amelynek a megfogalmazásakor "a mindenkori ellenzéket sem az aktuálpolitikai haszonszerzés vágya motiválja”, hanem ennél magasabb rendű, emelkedett érdek, hogy a határokon kívül is lássák: "van itt egy nép, aminek a legfontosabb mégiscsak a hazája, amelyik úgy akar egy nagy közösség tagja lenni, úgy akar barátságot más népekkel, hogy nem kínálja önként az enyészetnek saját identitását és önérzetét".

A főpolgármester szerint "a jó nemzetek sajátossága", hogy az elnyomás és a történelemhamisítás összekovácsolja a különböző akaratokat és a különféle véleményeket. Minél nagyobb az erőszak, annál erősebb a vágy a szabadság után – tette hozzá, jelezve, hogy erre az eszmélésre 1956 októberére megérett a hangulat, a politikai, a gazdasági, a társadalmi helyzet egyaránt.

Kijelentette: ma "nemzetben és a nemzet fővárosában gondolkodunk, a léleképítő hagyományokra, az egészséges szabadságeszmékre és a racionális életszerűségre építjük programunkat, és ezt a szellemiséget közvetítjük a saját népünk, a többi nemzet és az európai közösség irányába is". Tarlós István azt mondta, meg kell tanulni összefogni, és odafigyelni azok biztonságára, akik ma, illetve a jövőre nézve képesek fenntartani a nemzetet, így a tanárokéra és az orvosokéra.

"A legújabb időben ismét küzdeni kell az ország megaláztatásának elkerüléséért, a nemzeti minimumért, s most az ellenzék is köteles volna segíteni" – hangoztatta a főpolgármester, hozzátéve: "legyen nemzeti minimum, ismerjük fel, hogy olykor muszáj egyszerre lépni, ha nem akarunk egyszerre elsüllyedni".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!