Magyarország

2012.12.13. 14:41

Ajkán nem kerül veszélybe a távfűtés a Bakonyi Erőmű és a Mal vitája miatt

Ajka, 2012. december 13., csütörtök (MTI) - Ajka város lakosságának távfűtését nem veszélyezteti a Bakonyi Erőmű és a Mal vitája a timföldgyár tartozásáról - jelentette ki Horváth József, a város alpolgármestere csütörtökön az MTI érdeklődésére.

Ajka, 2012. december 13., csütörtök (MTI) - Ajka város lakosságának távfűtését nem veszélyezteti a Bakonyi Erőmű és a Mal vitája a timföldgyár tartozásáról - jelentette ki Horváth József, a város alpolgármestere csütörtökön az MTI érdeklődésére.

A Kormányszóvivői Iroda szintén csütörtökön közleményt juttatott el az MTI-hez, amely szerint a kormány szerdai ülésén foglalkozott a Bakonyi Erőmű, valamint Ajka távhő-problémájával, és utasította a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy saját hatáskörben rendezze és oldja meg a felmerült problémát.

A Bakonyi Erőmű Zrt. még hétfőn közölte: beszüntetné a Mal Zrt. energiaellátását, és így korlátozná Ajka város távhőellátását is, amennyiben a Mal nem fizeti ki tartozását pénteken kora délutánig az erőműnek. A cég mintegy 1,7 milliárd forint tartozást halmozott fel az erőművel szemben, amely a timföldgyártáshoz szükséges gőzt biztosítja.

Horváth József kiemelte, hogy az önkormányzatnak a Bakonyi Erőművel hosszú távú távhő-szolgáltatási szerződése van, amelynek a felmondási ideje két év. Hozzátette: semmilyen értesítést nem kaptak arról, hogy péntektől leállítanák a távfűtést Ajkán. A megtermelt gőz kétharmadát a Mal, egyharmadát a város használja, a két rendszer műszakilag egymástól teljesen független. A lakosság távfűtése tehát abban az esetben is biztosított, ha korlátoznák a timföldgyár szolgáltatását - mondta.

Ajkán 7000 lakást fűtenek távhővel, ezekben él a lakosság közel hetven százaléka. További 3500 lakásnak megfelelő nem lakossági felhasználó - kórház, közintézmények, óvodák - távhőellátását biztosítja a Bakonyi Erőmű a város szolgáltató cégén keresztül.

Horváth József megjegyezte, a két társaság vitája régóta húzódik a tartozásról. Ezt a cégeknek közösen, a lakosság riogatása nélkül kell rendezniük - fogalmazott.

Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezérigazgatója az MTI megkeresésére közölte, hogy a gőzszolgáltatás jelenleg folyamatos. Hozzátette: biztos benne, hogy az erőmű felelős döntést hoz, amely figyelembe veszi a Mal jelenlegi lehetőségeit.

Az MTI információi szerint a felek között folyamatosak a tárgyalások, az energiaellátást az erőmű várhatóan nem fogja leállítani pénteken. A gőzszolgáltatás leállítása az erőműnek és a timföldgyárnak is jelentős veszteséget okozna.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!