Magyarország

2013.04.29. 14:35

Trafik - Lázár: a kormány célja, hogy nehezebben lehessen hozzájutni a cigarettához

Budapest, 2013. április 29., hétfő (MTI) - A kormány célja 2010 óta az, hogy kevesebb helyen lehessen cigarettázni, és nehezebben lehessen hozzájutni a dohánytermékekhez - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető fideszes Lázár János hétfőn. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kormányfő 10 helyett 12 százalékos árrést szeretne a dohány-kiskereskedőknek. Nincs bizonyíték arra, hogy politikai alapon választották volna ki a trafikpályázatok győzteseit - jelentette ki.

Budapest, 2013. április 29., hétfő (MTI) - A kormány célja 2010 óta az, hogy kevesebb helyen lehessen cigarettázni, és nehezebben lehessen hozzájutni a dohánytermékekhez - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető fideszes Lázár János hétfőn. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kormányfő 10 helyett 12 százalékos árrést szeretne a dohány-kiskereskedőknek. Nincs bizonyíték arra, hogy politikai alapon választották volna ki a trafikpályázatok győzteseit - jelentette ki.

Lázár János a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a kormány három éve dolgozik azért, hogy megnehezítse a dohánytermékekhez való hozzájutást, illetve hogy minél kevesebb helyen lehessen cigarettázni.

Jelezte, ez személyes elkötelezettsége is, az általa vezetett Hódmezővásárhely volt az első város, ahol az intézményekben és a közterületeken megszüntették a cigarettázást, s ha rajta múlna, teljesen megtiltaná azt az országban, miután a dohányzás évente 35 ezer ember halálát okozza. A teljes tilalom azonban egyelőre illúzió, mivel hárommillióan dohányoznak - fűzte hozzá.

A fideszes politikus szerint mindazonáltal az eddigi tiltások eredményesek voltak, de "a budaörsi nagy bevásárlóközpontokban" a 18 éven aluli fiatalok ma is minden gond nélkül hozzájutnak cigarettához és alkoholhoz. A kormány ezen is változtatni szeretne - hangsúlyozta, hozzátéve: ez nyilvánvalóan érdeksérelmeket okoz a dohánygyártóknak, mivel ezáltal kevesebb cigaretta fog fogyni.

Kiemelte, hogy a trafiktörvényt - amely állami monopóliummá nyilvánította a dohánytermékek kiskereskedelmét - engedélyeztették az Európai Bizottsággal, amely nem emelt kifogást a koncessziós rendszerrel szemben.

Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy politikai alapon választották volna ki a trafikpályázatok győzteseit - jelentette ki Lázár János az eredményekkel kapcsolatos bírálatokra reagálva. Úgy fogalmazott: bár nem nézte meg a nyertesek listáját, nem tudja garantálni, hogy "minden trafikjogosultság szocialistákhoz kerüljön", és nem tudja kizárni azt sem, hogy a győztesek között van, aki "valaha már a Fideszre szavazott".

Jelezte: állnak a vizsgálatok elé, de ha a vádak alaptalannak bizonyulnak, felelniük kell azoknak, akik megfogalmazták őket.

Arra a kérdésre, hogy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is támogatnák-e, úgy válaszolt, mivel a Párbeszéd Magyarországért feljelentés tett az ügyben, szerinte előbb meg kell várni a rendőrségi vizsgálat végét.

A hvg.hu pénteken - fideszes forrásokra hivatkozva - írt arról: a kormánypárt helyi politikusai osztották el a dohányboltok üzemeltetésének jogát. Lázár János azt mondta, reméli, hogy ha büntetőeljárás indul, a szerkesztőség nyilvánosságra hozza információforrása kilétét.

Beszélt arról, úgy látja, a dohánygyártók egy része azt szeretné elérni, hogy a trafikok ne tudják megkezdeni működésüket július 1-jén.

Lázár János azt is elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök határozott álláspontja, hogy tíz helyett - Ausztriához hasonlóan - tizenkét százalékos árrést kellene garantálni a trafiktörvényben a dohány-kiskereskedőknek. Az államtitkár - aki egy a parlament előtt lévő javaslatban tízszázalékos árrést szorgalmazott - azt mondta, kéri a Fidesz-frakciót, hogy fontolja meg a kormányfő javaslatát.

Arra a felvetésre, hogy miért csak a trafikpályázatok eredményhirdetése után javasolta a garantált árrést, Lázár János azt mondta: már februárban beszélt erről egy interjúban, és ezt kérték a kiskereskedők is.

Kérdésre válaszolva közölte: ez szabályozási kérdés, de szerinte nem okozza majd a cigarettaárak emelkedését a garantált árrés bevezetése, és a feketekereskedelem bővülésére sem számít.

Kitért arra is, az állam teljesíti ellátási kötelezettségét, így a legkisebb településeken is biztosítani fogják, hogy mozgóboltokból vehessenek cigarettát az emberek.

Giró-Szász András kormányszóvivő arról beszélt: a kabinet célja a fiatalok egészségének védelme. Ugyanis - folytatta - nemzetközi felmérések szerint a 13 és 15 év közötti fiatalok 45 százaléka kipróbálta már a cigarettázást, és jelentős részük sosem találkozott még azzal, hogy nem szolgálják ki. A kormány másik célja a trafiktörvénnyel, hogy magyar családi vállalkozásokat segítsen a multinacionális üzletláncok helyett - mondta.

- MTI -  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!