Magyarország

2013.05.30. 18:33

Jövőre visszakerülhet a magyar állam tulajdonába a Táncsics-börtön

Budapest, 2013. május 30., csütörtök (MTI) - Jövő tavasszal várhatóan visszakerül a magyar állam tulajdonába a budavári Táncsics-börtön, amint az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége használatba veszi új épületét, amelynek bokrétaavató ünnepségét csütörtökön tartották.

Budapest, 2013. május 30., csütörtök (MTI) - Jövő tavasszal várhatóan visszakerül a magyar állam tulajdonába a budavári Táncsics-börtön, amint az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége használatba veszi új épületét, amelynek bokrétaavató ünnepségét csütörtökön tartották.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete mérföldkőnek nevezte a jelenlegi nagykövetség szomszédságban álló, Szabadság téri épület teljes körű felújítását, amelynek elkészülte után egyetlen épületkomplexumban működhet majd a külképviselet. Örömét fejezte ki, hogy visszajuttathatják a magyar nemzetnek a Táncsics-börtön egykori épületét. Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a kiváló magyar-amerikai kapcsolatok szimbólumának nevezte a bokrétaünnepséget. Elmondta, hogy a magyar történelem szempontjából kiemelkedő jelentőségű Táncsics-börtön mellett a Béla király úton és a Széchenyi rakparton lévő ingatlanok átadását is tartalmazza az ingatlancsere-megállapodás. A jelenleg amerikai tulajdonban lévő ingatlanokért cserébe Magyarország felújítja és átadja az amerikai félnek a Szabadság tér 10-11. szám alatti épületet.

A miniszter felidézte, hogy a 2010-es kormányváltás után gyorsult fel a Szabadság téri bécsi szecessziós stílusú épület teljes körű átépítése. A kormányváltás egyúttal az állami vagyonkezelésben is fordulatot hozott - mondta, hozzátéve, hogy "az állam lehet jó gazda".

A 2006-ban kezdődött ingatlancsere-folyamat kapcsán Németh Lászlóné méltatta az Egyesült Államok részéről tanúsított jóakaratot, nyitottságot és kompromisszumkészséget.

A kivitelező HDM Kft. részéről Gombos Balázs ügyvezető az átépítés mértékét érzékeltető adatokat sorolva elmondta, hogy a bontáskor két Eiffel-torony súlyának megfelelő, azaz húszezer tonna anyagot vittek el. Beépítettek nyolcezer köbméter betont és ezer tonna betonacélt.

Mivel az építkezést és az épületet is környezettudatosság jellemzi, a bokrétaünnepségen élő nyírfát helyzetek el az épület legmagasabb pontján - tette hozzá.

Márton Péter, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az egy éve elkezdett építkezés rekordgyorsasággal folyik, az amerikai fél szerkezeti mérnöke pedig nemzetközi viszonylatban is kiváló minőségűnek mondta a kivitelezést.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!