Magyarország

2013.05.09. 18:46

Kello: tarthatóak a tankönyvellátás határidői

Budapest, 2013. május 9., csütörtök (MTI) - A Könyvtárellátó (Kello) vezetője tarthatónak látja a jogszabályban megfogalmazott tankönyvrendelési és ellátási határidőket. Ezt Arany Tamás mondta csütörtökön az MTI-nek.

Budapest, 2013. május 9., csütörtök (MTI) - A Könyvtárellátó (Kello) vezetője tarthatónak látja a jogszabályban megfogalmazott tankönyvrendelési és ellátási határidőket. Ezt Arany Tamás mondta csütörtökön az MTI-nek.

A Világgazdaság csütörtökön arról írt, hogy nehéz helyzetbe kerültek a kiadók a tankönyvrendelési rendszerben, mivel még június közepén is módosulhatnak a rendelések, amelyekről rendre eltérő számokat kapnak.

A tankönyvrendelői felületet - az indulást követően - folyamatosan továbbfejleszti az állami vállalat, hogy minden tekintetben megfeleljen a teljes köznevelési rendszer igényének. Ezen kívül az új elektronikus felület kezelését a tankönyvellátásban résztvevőknek is meg kellett szokniuk. Ehhez időre volt szükség - olvasható a Világgazdaságban.

Arany Tamás az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: új tankönyvellátási rendszert alakítanak ki, és ehhez teljesen új informatikai rendszer, és rendelési program kapcsolódik. A Kello a beérkezett iskolai, kiadói és egyéb észrevételek figyelembe vételével igyekszik a rendszert alakítani - jelezte.

Hozzátette: eddig átláthatatlanság és kiszámíthatatlanság jellemezte az egész rendszert, most az új keretek között a Könyvtárellátó Nonprofit kft. gyűjti össze a tankönyvrendeléseket.

Arany Tamás szerint nem erőszakolják az érintettekre az új rendszert, a visszajelzések alapján igyekeznek finomítani azt.

Hozzátette: való igaz, hogy június közepéig van lehetőségük az iskoláknak módosítani rendeléseiket, ugyanis a diákok sincsenek röghöz kötve. Példaként említette, ha egy diák elköltözik, vagy másik iskolában kívánja a tanulmányait folytatni. Ebben az esetben az iskola felmondhatja a rendelést, vagy egy másik intézmény bővítheti az igénylését.

Kiemelte: a könyvrendelések nagy részét április közepén megkapták a kiadók, és ehhez képest közlik velük az eltéréseket hétről-hétre.

Arról, hogy az intézmények későn jutottak volna a szerződésekhez, amelyek alapján rendelhettek, azt mondta: az iskoláknak március közepén kiküldték a szerződéseket, és nagyon sok intézmény vissza is juttatta azokat, így hozzáférhettek a rendszerhez. Ezután azon iskolák számára is biztosították a rendelés lehetőségét, akik a szerződést még nem küldték vissza valamilyen adminisztrációs okból kifolyólag. Március 29-e után valóban kitolták a rendelési határidőt április 5-ig, mert nagyon sok helyen március végén ítéletidő tombolt és nem volt áram, nem tudtak dolgozni.

Kitért arra is, hogy a kerettantervek és az új Nat által érintett évfolyamokon május 15-ig kell a rendeléseket leadni. Ezt követően azonnal küldik az értesítéseket a kiadóknak a rendelési adatokról, majd az intézmények június 15-ig ezeken az évfolyamokon is módosíthatnak.

Arany Tamás hozzátette: a legtöbb kiadó biztosította őket, és szerződésben vállalták is, hogy július 15-ig az összes tankönyvet beszállítja a Kello raktáraiba. A beérkező könyveket eljuttatják az iskolákba, "ha törik, ha szakad" - ígérte.

Megjegyezte: ha nem tudnak minden könyvet beszállítani a kiadók, akkor is elkezdik összeállítani a névre szóló tankönyvcsomagokat, és ha időközben beérkeznek a kiadványok, akkor külön hozzácsomagolják őket. Így előfordulhat, hogy egy diák két tankönyv csomagot kap, de ezt igyekeznek elkerülni - mondta. Ha minden piaci szereplő konstruktívan együttműködik, akkor ez egy sikeres tankönyvellátási év lesz - vélte.

A köznevelési államtitkárság az MTI-t csütörtökön arról tájékoztatta, hogy a jelenlegi tankönyvjegyzéken 4895 tankönyv szerepel, ebből 3899 közismereti, 873 szakképzési, 123 a hit- és vallásoktatásban használt tankönyv. A nagyságrend nem változott a korábbi évekhez képest.

Jelezték, hogy a tankönyvkiadókat a tárca folyamatosan tájékoztatta a várható változásokról, emellett az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet a kerettantervek kidolgozása során több alkalommal egyeztetett a kiadókkal.

Az államtitkárság a tankönyvvé nyilvánítást újra szabályozó rendelet államigazgatási egyeztetésekor informálta a piaci szereplőket és felhasználta észrevételeiket a jogszabály kidolgozásában. Ennek alapján a tantervi reform irányaival tisztában voltak a tankönyvfejlesztésben érdekelt kiadók. A köznevelési államtitkárság szerint ezt bizonyítja az a tény is, hogy a tankönyvek akkreditációjáért felelős Oktatási Hivatalnál már jelenleg is több száz könyv kapott engedélyt.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!