Magyarország

2013.05.13. 14:40

OGY - A költségvetési bizottság általános vitára bocsátotta az ÁSZ-beszámolót

Budapest, 2013. május 13., hétfő (MTI) - Az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága hétfői ülésén általános vitára alkalmasnak találta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tavalyi működéséről és szakmai tevékenységről szóló beszámolót.

Budapest, 2013. május 13., hétfő (MTI) - Az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága hétfői ülésén általános vitára alkalmasnak találta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tavalyi működéséről és szakmai tevékenységről szóló beszámolót.

A jobbikos és MSZP-s képviselők a csaknem kétórás bizottsági vita után nem támogatták a beszámoló elfogadását.

Domokos László, az ÁSZ elnöke kiemelte: a számvevőszék nagy előrelépésnek tartja, hogy tavaly az új ÁSZ-törvénynek megfelelően már minden jelentéshez intézkedési tervet kellett készíteniük az ellenőrzött szervezeteknek. Az ÁSZ 2012-ben 112 jelentést hozott nyilvánosságra, szemben az egy évvel korábbi 72 jelentéssel - ismertette.

Az ÁSZ elnöke kifejtette: a növekedés elsősorban arra vezethető vissza, hogy az ÁSZ befejezte a magyarországi városok összességét reprezentáló 63 városi önkormányzat pénzügyi helyzetének ellenőrzését. Az önkormányzati jelentések rámutattak, hogy olyan intézkedésekre van szükség, amelyek megakadályozzák az önkormányzati adósságállomány újratermelődését - fejtette ki Domokos László.

Hozzáfűzte: az ÁSZ rámutatott, hogy az uniós források felhasználásában elmaradásban van az ország, a pályázati rendszer lassúsága pedig jelentősen rontja a felhasználás hatékonyságát. Ellenőrzési tapasztalataik visszaköszöntek az új önkormányzati törvényben és az önkormányzatok adósságrendezési programjában, valamint figyelembe vették tapasztalatainkat az uniós forrás-felhasználási stratégia megújításánál is.

Domokos László szólt arról is, hogy az ÁSZ az alaptörvénynek megfelelően tavaly kiemelt figyelmet fordított a közpénzügyi fenntarthatóság és az adóssághoz kapcsolódó kockázatok kérdésére.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az országgyűlési ülésnapok háromnegyedében előkerültek a számvevőszéki megállapítások, 13 jelentést pedig a bizottságok is napirendre tűzték. Az ÁSZ megállapításait felhasználva újult meg a postai szolgáltatásokról, a fővárosi forrásmegosztásról, a szerv-transzplantációról szóló szabályozás, illetve a katasztrófavédelmi törvény is.

Nyikos László (Jobbik) úgy vélte, a beszámoló tartalmi és formai szempontból is kifogásolható. A képviselő úgy vélte, kevés az államháztartás helyi alrendszerére vonatkozó ellenőrzés.

A jobbikos képviselő szerint nem átlátható a számvevőszék munkája, a tájékoztatóban nem közölt például létszámot az ÁSZ, a közvetlen ellenőri napok több mint 60 ezres száma túl kevés, a számvevőszék állományának közel 40 százaléka pedig nem közvetlenül ellenőrzéssel foglalkozik, ami nagyon magas arány.

Nyikos László határozati javaslattervezetet készített, amelyben kiegészítő információkat kért az ÁSZ-tól; az előterjesztést a bizottság nem támogatta.

Szekeres Imre (MSZP) is egyetértett Nyikos László észrevételeivel, emellett hiányolta a nyugdíj megtakarítások államosítása után létrejött alap működésének vizsgálatát, és kifejtette: hiányosnak tartja az önkormányzati gazdálkodás vizsgálatát is. Képviselőtársa, Veres János szerint az ÁSZ a jelentéseket politikai célokra próbálta felhasználni, és álláspontja szerint Domokos László felelőssége, hogy nem sikerült elérnie, hogy "objektív és korrekt" vizsgálatok és jelentések legyenek minden területen.

Dancsó József (Fidesz) kiemelte: a nyilvánosság tekintetében előrelépés történt az ÁSZ-nál tavaly, és felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzatok adósságállománya annak ellenére sem csökkent, hogy kötelező volt a könyvvizsgálók alkalmazása. A számvevőszéki beszámolóról a képviselő úgy vélekedett, hogy az megfelelő áttekintést ad a tavalyi tevékenységről, és leköveti azokat a folyamatokat, amelyeket az új számvevőszéki törvény előír az ÁSZ számára.

Hoffman Pál (KDNP) is kiemelte, hogy hasznos és számszerűsíthető az a munka, amelyet az ÁSZ 2012-ben végzett.

Babák Mihály (Fidesz) felhívta a figyelmet arra, hogy a számvevőszékre sokszor olyan plusz feladatok hárultak, amelyekkel a "múlt hibáit" kellett vizsgálniuk. Az ÁSZ vizsgálatai nagymértékben segítették a kormány munkáját - fűzte hozzá.

Domokos László a képviselők felvetéseire elmondta: a zárszámadás keretében a központi költségvetési szervek 91 százalékát lefedi az ellenőrzés, az önkormányzati szférát pedig a kockázat alapján próbálták "megfogni". Kifejtette, hogy a nyugdíjalap 2012-es gazdálkodásának ellenőrzése még folyik, és idén nyilvánosságra is hozzák az eredményeket.

A bizottság hétfői ülésén általános vitára alkalmasnak találta az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő, megtett úttal arányos díjról szóló törvényjavaslatot, az egyes biztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztést, valamint a pénzügyi konglomerátumok kiegészítő felügyeletéről szóló törvényjavaslatot; utóbbi parlament elé kerülését az MSZP is támogatta.

- MTI -   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!