Magyarország

2013.05.15. 11:41

OGY - Domokos: lényegesen javult a közpénzügyi helyzet

Budapest, 2013. május 15., szerda (MTI) - Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint lényegesen javult a közpénzügyi helyzet Magyarországon az elmúlt évben. Domokos László ezt a számvevőszék 2012-es beszámolójának országgyűlési tárgyalása során mondta szerdán, a plenáris ülésen.

Budapest, 2013. május 15., szerda (MTI) - Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint lényegesen javult a közpénzügyi helyzet Magyarországon az elmúlt évben. Domokos László ezt a számvevőszék 2012-es beszámolójának országgyűlési tárgyalása során mondta szerdán, a plenáris ülésen.

Az ÁSZ elnökének ismertetése szerint tavaly 112 jelentést hoztak nyilvánosságra, amelyek Magyarország legégetőbb gazdasági és társadalmi problémáival kapcsolatban adtak megalapozott, szakmai és objektív válaszokat.

Hozzátette: összesen 213 címzettnek 1117 intézkedési kötelemmel járó javaslatot tettek, amelyre két kivételtől eltekintve intézkedési terv is készült, azaz az ÁSZ ennyi szálon indította el egyszerre a magyar közpénzügyek megújulását. Domokos László ezt nagy előrelépésnek értékelte, utalva arra, hogy az új számvevőszéki törvény hatályba lépése előtt a hivatal javaslatainak csaknem felére még csak intézkedési terv sem készült.

Ennek alapján kijelentette: lényegesen javult a közpénzügyi helyzet Magyarországon tavaly.

Az ÁSZ elnöke hangsúlyozta, ellenőrzéseik során a konkrét és egyedi jelzések mellett minden esetben arra hívták fel a figyelmet, hogy Magyarországnak át kell állnia egy olyan növekedési pályára, ami nem jár együtt a jövő felélésével, miközben arra kell berendezkedni, hogy nem lesz lényegesen több közpénz.

Azt mondta, a számvevőszék 2012-ben kiemelt figyelmet fordított a közpénzügyi fenntarthatóság és az adóssághoz kapcsolódó kockázatok kérdésére. Erre a területre fókuszáltak az ÁSZ költségvetési véleménye és a zárszámadási jelentése mellett, az államadósság alakulását vizsgáló és az önkormányzatok pénzügyi helyzetéről szóló jelentések is, valamint a Magyar Nemzeti Bank és a nemzeti vagyon kezelését és működtetését, illetve az unós források felhasználását érintő jelentések is.

Közölte, 2012-ben az ÁSZ kiemelt célja volt, hogy a korábbi éveknél megalapozottabb, pontosabb és átláthatóbb képet adjon az államháztartás pénzügyeiről, kilátásairól, ezért megújították a zárszámadási ellenőrzést, és 2012-ben 81 intézménynél végeztek helyszíni ellenőrzést, ami több mint duplája az egy évvel ezelőttinek.

Tavaly több területet ellenőriztünk, mint korábban, mélyebbre ástunk az eddig megszokottnál, erőforrásainkat pedig hatékonyabban használtuk fel - jelentette ki Domokos László.

Az ÁSZ elnöke úgy értékelte, nagy érték a számvevőszék szakmai tekintélye, ezért 2012-ben is tartották magukat ahhoz az alapvetéshez, hogy az Országgyűlés legfőbb ellenőrző szerveként kizárólag szakmai alapon hoznak döntést mind az ellenőrzési tervvel, mind a követett módszertannal kapcsolatban. Domokos László szerint a döntés helyességét igazolja, hogy az országgyűlési képviselők haszonnal tudták forgatni a jelentéseket függetlenül attól, hogy a parlamenti patkó melyik részén foglalnak helyet.

Domokos László a 2013-as költségvetéssel kapcsolatban kiemelte: az ÁSZ a megszokott őszi időpont helyett már júniusban átadta az Országgyűlésnek a tervezetről szóló véleményét, ugyanakkor a büdzsé tavaly decemberi elfogadásáig számos intézkedés történt a kockázatok kezelése érdekében, amelyek során figyelembe vették az ÁSZ jelzéseit a tartalékok jelentőségével, a bevételi és kiadási kockázatokkal, valamint a jogszabályalkotással kapcsolatban egyaránt. Szerinte komoly előrelépés történt a megalapozottság és az alátámasztottság, illetve a 2012-es költségvetés kézben tartása tekintetében is. Ezt üdvözölte, de felhívta a figyelmet arra, hogy a makrogazdasági bizonytalanságok miatt egyes kockázatok továbbra is fennállnak, ezért mind a kormány, mind az önkormányzatok részéről fegyelmezett gazdálkodásra van szükség idén is.

Az önkormányzati szektorral kapcsolatban az ÁSZ elnöke elmondta: befejezték a magyarországi városok összességét reprezentáló 63 városi önkormányzat pénzügyi helyzetének ellenőrzését és az ÁSZ jelentései rámutattak, hogy az önkormányzatok eladósodásának hátterében részben az EU-s beruházások önerőigényének fedezetét biztosító saját forrás hiánya állt. Hozzátette: ezért olyan intézkedésekre van szükség, amelyek megakadályozzák az önkormányzati adósságállomány újratermelődését.

Kiemelte azt is: az ÁSZ "rajta tartja a szemét" a nemzet vagyonán, amit jól mutat, hogy 2012-ben nyilvánosságra hozott valamennyi jelentésük érintette a nemzeti vagyon kérdését, és számos olyan ellenőrzés van jelenleg is folyamatban, amely erre a kérdésre koncentrál.

Közölte: 2012-ben is folytatódott az ÁSZ szervezeti átalakítása és megújítása, így közel kétharmadával csökkentették a szervezeti egységek számát, és a hivatal saját kiadási keretéből összesen 435,9 millió forint közpénzt takarítottak meg.

Domokos László fontosnak nevezte, hogy a fiatalokat is megtanítsák arra, miképp kell hétköznapi szinten bánni a pénzzel, ezért arra hívta fel az állami szféra és a kormány képviselőit, hogy az állami szervek korrupcióellenes együttműködéséhez hasonlóan a közpénzügyi tudatosság és a pénzügyi kultúra terjesztéséhez kapcsolódva is szülessen megállapodás az ezt szívükön viselő intézmények között.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!