Magyarország

2013.05.10. 19:14

OGY - Nagyobb településeknek is lehetne társadalmi megbízatású polgármestere

Budapest, 2013. május 10., péntek (MTI) - Egy fideszes törvényjavaslat alapján nagyobb, hétezer lakos alatti településeknek is lehetne társadalmi megbízatású polgármestere.

Budapest, 2013. május 10., péntek (MTI) - Egy fideszes törvényjavaslat alapján nagyobb, hétezer lakos alatti településeknek is lehetne társadalmi megbízatású polgármestere.

A kormánypárti Láng Zsolt és Lipők Sándor pénteken terjesztette a parlament elé törvénymódosító javaslatát, amelynek célja - mint írták -, hogy bővítsék azoknak a települések körét, ahol lehet társadalmi megbízatású polgármestert foglalkoztatni. Hangsúlyozták, hogy sok helységnek okoz gondot a településvezető díjazásának finanszírozása, amire megoldást nyújthat a társadalmi megbízatású polgármesterség intézménye.

A törvényjavaslat elfogadásával így nemcsak a háromezer lakosnál kisebb községek és városok, hanem az ennél nagyobb lélekszámú, hétezer lakos alatti települések is lehetőséget kapnak társadalmi megbízatású polgármester választására pénzügyi nehézségeik enyhítése céljából - olvasható az előterjesztés indoklásában.

A polgármesteri tisztség ellátásáról szóló törvény szerint a társadalmi megbízatású polgármesternek a képviselő-testület tiszteletdíjat állapít meg, amely kevesebb, mint a főállású településvezetők illetménye.

Láng Zsolt és Lipők Sándor indítványa módosítaná az önkormányzati törvény közös hivatal létrehozására vonatkozó szabályait is. Ennek célja, hogy lehetővé tegye egy város és egy község esetében a közös hivatal létrehozását akkor is, ha a két település együttes lakosságszáma nem haladja meg a kétezret.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!