Magyarország

2013.11.19. 13:16

Kárpátalján magyarul is…

A kárpátaljai üzletek, hivatalok, szolgáltatók és éttermek mostantól a bejárataikon elhelyezett matricákkal is jelezhetik, hogy Itt Magyarul Is beszélnek.

A kárpátaljai üzletek, hivatalok, szolgáltatók és éttermek mostantól a bejárataikon elhelyezett matricákkal is jelezhetik, hogy Itt Magyarul Is beszélnek.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán a magyar nyelv napján került sor az Itt Magyarul Is (IMI) elnevezésű mozgalom honlapjának bemutatójára, s a mozgalomhoz való csatlakozást jelző matricák első hivatalos átadására.

Az IMI célja a magyar nyelv használatának nyilvános színterekre történő terelése Kárpátalján. Az idén tavasszal induló kezdeményezéshez mára több tucat civil és egyházi szervezet, intézmény, iskola, a szolgáltatói szféra több képviselője is csatlakozott – adta hírül a Kárpátalja hetilap.

A csatlakozó intézményeknek, szervezeteknek, szolgáltatóknak négy fontos dolgot kell biztosítaniuk: munkatársaik tudjanak és akarjanak magyarul kommunikálni a betérőkkel; láthatóak legyenek az utcáról (magyar nyelvű, az ukránnal azonos méretű cégtábla stb.); az intézményben, legyen az orvosi rendelő, hivatal vagy étterem, használható legyen a magyar nyelv; valamint vállalják azt, hogy náluk magyarul is lehet ügyeket intézni.

A bemutatón dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány elnöke hangsúlyozta, hogy az Ukrajnában élő magyaroknak nem szabad puszta lustaságból, nemtörődömségből nem élniük törvény adta nyelvi jogaikkal. Ahhoz ugyanis, hogy az ember valóban otthon lehessen ott, ahol él, arra is szükség van, hogy a nyelvhasználat terén is otthon érezze magát. Reményét fejezte ki, hogy a mozgalom kiterjedésével egyre több helyen jelennek majd meg magyar feliratok, egyre több helyen szólalhatnak meg az emberek magyarul, ami nemzetünk fennmaradása szempontjából igen fontos.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!