Nagyvilág

2008.05.04. 21:00

Nem titkolták el a kínai járványt a WHO szerint

<p>Kína - Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) képviselője szerint nem igaz, hogy a kínai helyi hatóságok megpróbálták elleplezni az immár 25 áldozatot követelő, elsősorban kisgyerekekre veszélyes Enterovírus-71 kitörését.</p>

Az EV71-ként is ismert vírus már 22 gyerek halálát okozta a fertőzés epicentrumának számító keleti Anhuj tartományban, és további három áldozatot szedett a déli Guangdong tartományban. Anhujban csak szombaton 622 új megbetegedést regisztráltak, és ezzel 5100 fölé nőtt a fertőzöttek száma. A járvány terjedését mutatja, hogy további tucatnyi esetről érkezett hír legalább négy másik kínai tartományból.

Az első megbetegedéseket március elején észlelték Anhujban, a hatóságok azonban csak az elmúlt héten tájékoztatták a nyilvánosságot erről. A WHO kínai képviselője, Hans Troedsson ugyanakkor visszautasította a kínai média vádjait, miszerint az anhuji hatóságok megpróbálták eltitkolni a járvány kitörését.

"A tájékoztatás azért késlekedett, mert a szakemberek nem tudták megállapítani, hogy mi volt a különböző esetek oka" - mondta Troedsson, hozzátéve hogy az EV-71vírussal járó tipikus tünetek - hólyagok és kiütések - a kezdeti megbetegedéseknél hiányoztak. Mint fogalmazott, az sem volt egyértelmű a Kínában már korábban is előfordult betegség megjelenése után, hogy a fertőzés elérte-e már a tetőpontját, vagy a legrosszabb még hátravan. Hozzátette ugyanakkor, hogy a járvány megfékezésére már lépéseket tett a kormányzat.

Az Enterovírus-71 egy elsősorban kisgyermekeket érintő kéz-, láb- és szájbetegség, amely kezdetben enyhébb bőrkiütéseket és lázat okoz, ám később súlyos idegrendszeri elváltozásokhoz vezethet, és szélsőséges esetben halált is okozhat.

 

Kapcsolódó anyagok:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!