Nagyvilág

2008.10.11. 18:29

Újabb adatvesztési ügy Nagy-Britanniában

<p>Százezer brit nyugdíjas adatait vesztette el a Deloitte könyvelő-cég, derült ki a Daily Mail című lap szombati internetes kiadásából. Az adatokat tartalmazó laptopot egy kézitáskával együtt lopták el. A cég informálta a rendőrséget és az érintetteket is.</p>

A számítógépen a brit vasutak és ésa vasúti rendőrség nyugdíjasainak neveit, TB-számait és a nyugdíjaik összegét tárolták, ugyanakkor a komputerben nem voltak számlaszámok vagy címek.

A Deloitte szerint kicsi az esélye, hogy bárki vissza tudna élni az elveszett adatokkal, mivel a laptopon védőjelszó volt. A cég aláhúzta, hogy továbbra is szigorú adatvédelmi politikát folytat, és alkalmazottai nyilvános helyen jobban figyelnek komputereikre.

Egy személyi hitelvizsgáló cég szakértője szerint Nagy-Britanniában a személyazonossággal való visszaéléshez a pontos névre, születési dátumra és címre van mindössze szükség.

A nyugdíjasok adatvesztése egy éven belül a sokadik kínos ügy Nagy-Britanniában. Pénteken a brit védelmi minisztérium jelentette be, hogy eltűnt a fegyveres erők több mint százezer tagjának személyes adatait tartalmazó hordozható merevlemez is.

Brit képviselők pénteken az ügy kapcsán az adatkezelési kultúra azonnali megváltoztatását sürgették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!