Nagyvilág

2008.12.09. 12:23

Lemondtak az ukrán adóhivatal és a vámszolgálat vezetői

<p>Ukrajna – Hétfőn egyszerre több kormányhivatal elnöke is benyújtotta a lemondását a kormányfőnek. Júlia Timosenko miniszterelnök-asszony azonban egyelőre nem siet aláírni a felmondóleveleket.</p>

A Kommerszant-Ukraina napilap értesülései szerint az Állami Adóhivatal vezetője Szergej Burjak, illetve Valerij Horoskovszkij az Állami Vámszolgálat vezetője még az előző héten fogalmazták meg felmondásukat – adta hírül kedd reggel a kárpátaljai Kárpárinfo.net hírportál.

A felmondások valószínűleg a Júlia Timosenko Blokkja (BJuT) és az oroszbarát Viktor Janukovics nevével fémjelzett Régiók Pártja közötti koalíciós tárgyalásokkal lehet összefüggésben. Sajtókörökben ugyanis az a hír járja, hogy ezeket a felmondásokat csak az új koalíció megalakulása után hagyhatják jóvá. A Régiók Pártja, tudniillik, már régóta hangoztatja, hogy a több gazdasági miniszteri székre, illetve egyéb állami funkciókra is igényt tart.

Mint ismeretes a Régiók Pártja már kidolgozta a parlamenti többség kialakítására vonatkozó megállapodást, a BJuT pedig már az utolsó simításokat végzi a dokumentumon. Lapértesülések szerint a dokumentum leszögezi, hogy a koalíció nem fog ideológiai kérdések megoldásával foglalkozni, vagyis teljesen elhatárolódik többek között a NATO-csatlakozás és az orosz nyelv hivatalossá tételének kérdéseitől.

Viktor Janukovics a Régiók Pártja elnöke pénteken kijelentette: azt reméli, hogy már december első felében sikerülhet megalakítaniuk az új koalíciót, s megválasztaniuk a Legfelsőbb Tanács új elnökét.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!