Nagyvilág

2010.07.12. 14:20

Svájc nem adja ki Polanskit

<p>A svájci hatóságok hétfőn bejelentették: nem adják ki az Egyesült Államoknak az Oscar-díjas rendezőt, Roman Polanskit.</p>

A lengyel származású francia filmest egy több mint 30 éves gyermekmolesztálási ügyben szeretnék Los Angelesben ismét bíróság elé állítani. Polanski tavaly óta van svájci házi őrizetben. A berni igazságügyi miniszter kijelentette: a 76 éves rendező ellen hozott "szabadság-korlátozási előírásokat" visszavonták. Ennek értelmében Polanski elhagyhatja svájci házát, és az országból is távozhat. A döntés ellen Amerika nem fellebbezhet.

Eveline Widmer-Schlumpf miniszter a döntés hátteréről szólva kiemelte: az alapos vizsgálatok ellenére nem zárható ki teljes bizonyossággal, hogy az Oscar-díjas rendező nem töltötte-e már le büntetését az ügyben. Emellett a lehetséges kiadatási kérelmi hibák is szerepet játszottak a teljesítés megtagadásában.

Az Oscar-díjas filmes eddig svájci házi őrizetben volt. Kiadatását azért kérte egy kaliforniai bíróság, mert 33 ével ezelőtt egy akkor 13 éves lánnyal, vagyis kiskorúval létesített büntetendő szexuális kapcsolatot, majd elhagyta az országot. A lengyel származású, Franciaországban élő rendezőt az óta körözik az amerikai hatóságok, amelyek tavaly októberben kérték Polanski kiadatását Svájctól. A filmes egy filmszemlére érkezett, amikor őrizetbe vették.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!