Nagyvilág

2010.08.06. 15:51

Ismét kitört a világ egyik legaktívabb vulkánja - négyen eltűntek

<p>Négyen eltűntek pénteken, amikor rövid időre kitört Indonézia és a világ egyik legaktívabb vulkánja. A hatóságok bejelentése szerint többen megsérültek, de azt nem közölték, hogy a sérüléseik milyen jellegűek. Az 1784 méter magas Karangetang-hegy a Celebesz szigettől északra fekvő Siau szigetén helyezkedik el.</p>

A tűzhányó lávát és forró hamut lövellt a magasba. A kitörés előtt heves esőzés volt a körzetben, aminek vulkanológusok szerint köze lehetett ahhoz, hogy a tűzhányó kupolája beomlott. A kitörés azonban nem tartott sokáig. A hatóságok bejelentése szerint ezért nem evakuálták a hegy közelében élő falvak lakóit. A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy Karangetang bármely pillanatban újra működésbe léphet, talán még nagyobb erővel, és akkor tömeges kitelepítésre kell felkészülni.

A Karangetang az elmúlt években többször is kitört. Négy évvel ezelőtt négyezer embert kellett kitelepíteni Celebesz szigetén miatta. Három éve szintén lávát és forró gázfelhőt lövellt ki, emiatt félezer embert evakuáltak, és a legmagasabb szintű veszélyhelyzetet hirdettek ki a hatóságok

1997-ben három embert ölt meg a kiömlő forró láva, ami mindent elégetett, ami az útjába akadt. Öt évvel korábban pedig a forró füstben heten lelték halálukat. Indonézia az eurázsiai és az indo-ausztrál kéreglemez találkozásánál fekszik, ezért itt van a világ legtöbb, pontosan 150 működő vulkánja. Ezt a vulkángyűrűt egyébként a Csendes-óceáni tűzkörnek nevezik.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!