Nagyvilág

2010.09.18. 11:59

Szervkereskedőket tartóztattak le Kárpátalján

<p>Elsősorban a szegénységi szint alatt tengődő szervdonorok verbuválásával foglalkozott egy szervezett bűnözői csoport, amelynek négy tagját a napokban tartóztatták le a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében, Kárpátalján - adta hírül szombaton az UA News hírportál.</p>

A donorok legtöbbször az egyik veséjüket áldozták fel anyagi ellentételezés fejében. A legtöbbjük belerokkant a beavatkozásba. Viktor Ruszin kárpátaljai megyei rendőrfőnök szerint ilyen nagy visszhangot kiváltó bűnügyre még nem volt példa a független Ukrajna történelmében.

A műtétek zömét Ukrajnában végezték

Elmondása szerint a műtétek zömét Ukrajnában végezték, de több vesedonor arról számolt be, hogy valamely szomszédos ország kórházba szállították őket. Ukrajna 17 vidékéről eddig 39 sértett jelentkezett, akik azon túl, hogy a kecsegtetett vagyon helyett csupán néhány száz dollárt kaptak a veséikért, a kontár módon elvégzett műtétek miatt súlyos egészségkárosodást is szenvedtek.

A letartóztatottak között egy orvos is volt, akinek a lakásán tartott házkutatás során félmillió dollárt találtak, részben készpénzben, részben bankkártyákon. Az ügyben bűnvádi eljárást kezdeményeztek, és a külföldre vezető szálak miatt a nyomozásba az országos főügyészséget is bevonták. Az sem kizárt, hogy az ügynek magyarországi vonatkozásai is vannak - írja a hírportál.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!