Nagyvilág

2011.01.04. 16:06

Az ausztrál kormány fellebbezett Zentai Károly ügyében

<p>Az ausztrál belügyminiszter kedden fellebbezést nyújtott be a náci háborús bűnnel vádolt Zentai Károly kiadatását tiltó bírósági döntés ellen - jelentette a The Australian című ausztrál lap.</p>

Egy ausztrál szövetségi bíróság a nyáron döntött úgy, hogy a 89 éves férfit nem lehet kiadni Magyarországnak. Budapest egy zsidó fiatal 1944-es meggyilkolása miatt kérte kiadatását. Brendan O Connor ausztrál belügyminiszter fellebbezést nyújtott be egy szövetségi bíróságon, amelyben a júliusi döntés visszavonását kérik - írta az Australian. A bíróságnak benyújtott iratokban bírói hibára hivatkoznak. A fellebbezést azután nyújtották be, hogy a minisztérium jogi tanácsot kért.

Zentai Károly ellen 2005-ben adott ki letartóztatási parancsot egy magyar bíróság, és ezután kiadatását kérték Ausztráliától. A férfi 2009-ben két hónapot töltött börtönben, majd decemberben 75 ezer ausztrál dolláros (15 millió forint) óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Az ausztrál belügyminiszter engedélyezte kiadatását, de Zentai fellebbezett, és egy szövetségi bíróság júliusban úgy döntött, hogy nem adható ki és a kiadatásáról szóló belügyminiszteri határozat semmis. Decemberben pedig úgy döntött a bíróság, hogy az ausztrál államnak kell állnia Zentai perköltségeit, és óvadékát is vissza kell adni.

Zentait azzal gyanúsítják, hogy 1944-ben, Budapesten részt vett egy 18 éves zsidó fiatal meggyilkolásában, aki nem viselte a sárga csillagot. A férfi folyamatosan tagadta az ellene felhozott vádakat. Az ügyet 2004-ben a náci háborús bűnösökre vadászó Simon Wiesenthal Központ hozta nyilvánosságra.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!