Nagyvilág

2011.04.10. 15:47

Az elnöki gép tragédiájára emlékszik Lengyelország

<p>Lengyelország - A lengyel elnöki gép egy éve történt oroszországi tragédiájára emlékeztek vasárnap Lengyelországban.</p>

A 2010. április tizedikén történt balesetet senki sem élte túl a fedélzeten lévő 96 ember közül, akik között ott volt az akkori lengyel elnök, Lech Kaczynski és több magas rangú lengyel polgári és katonai vezető. Az ellenzék Kaczynski ikertestvérével az élen bojkottálta a hivatalos megemlékezéseket.

A lengyel elnökre emlékeztek

A lengyel elnök és a kormányfő pontosan az egy évvel korábbi baleset időpontjában, nyolc óra negyvenegy perckor helyezett el gyertyákat az áldozatok emléktáblájánál egy varsói templomban. Közben a balesetben meghalt lengyel elnök ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski a varsói elnöki palota elé szervezett egész napos megemlékezést híveinek, a hivatalos kormányzati eseményeket pedig bojkottálta.

Később Bronislaw Komorowski lengyel elnök a varsói Powazki-temetőben tartott megemlékezésen mondott beszédében a megosztottság és a politikai konfliktus ellen emelte fel a szavát és az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet. Közvélemény-kutatások adatai szerint a lengyelek többsége úgy gondolja, hogy a tragédia politikai eszközzé vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!