Nagyvilág

2011.04.21. 21:24

Elrabolták egy milliárdos orosz szoftverfejlesztő fiát

<p>Elrabolták Jevgenyij Kaszperszkij orosz szoftvermágnás fiát Moszkvában. Az emberrablók hárommillió eurós váltságdíjat (805 millió forintot) követelnek a vírusirtójáról híres Kaspersky Lab egyik alapítójától.</p>

A húszéves Ivan Kaszperszkijt kedd reggel rabolták el ismeretlenek, és telefonon követeltek váltságdíjat Londonban tartózkodó apjától, aki azonnal hazarepült Moszkvába - írta a Lifenews.ru csütörtökön. Az Interfax orosz hírügynökség szerint a titkosszolgálatok és a rendőrség is nagy erőkkel keresi az elrabolt fiatalembert, de eddig nem akadtak nyomára. A belügyminisztérium még az emberrablás tényét sem erősítette meg, csak annyit közölt a RIA Novosztyi hírügynökséggel, hogy egyelőre ellenőrzik az erről szóló információt.

A 45 éves Jevgenyij Kaszperszkij 1997-ben - azóta elvált feleségével együtt - alapította cégét, a Kaspersky Labet, és egy évtized alatt a világ egyik legismertebb vírusirtókkal foglalkozó vállalkozásává tette azt. A Moszkvai Egyetemen informatika, kriptográfia és matematika szakon végzett szakember részt vett a KGB informatikai szakértőinek kiképzésében, később pedig a szovjet védelmi minisztériumban dolgozott, itt kezdett vírusirtó programok írásával foglalkozni. Kaszperszkij vagyonát nyolcszázmillió dollárra becsülte a Forbes magazin, ezzel ő Oroszország 125. leggazdagabb embere.

Oroszországban nem ritka, hogy váltságdíj fejében elrabolják gazdag üzletemberek gyermekeit, bár Kaszperszkijhez hasonlóan világhíres áldozatuk még nem nagyon volt. 2009-ben a Rosznyeft állami olajtársaság alelnöke, Mihail Sztavszkij fiát tartották fogva bűnözők és csak három hónap után engedték szabadon őt.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!