Nagyvilág

2011.05.14. 14:17

JAPÁN ERŐMŰ: Sugárzó hamut találtak szemétégetőkben

<p>Magas radioaktivitású anyagokat észleltek egy tokiói szemétégetőben keletkező hamuban még március végén, nem sokkal az ország legsúlyosabb nukleáris balesete után. Valószínűleg valamilyen sugárzó hulladékot égethettek el.</p>

A Nikkei és a Sankei napilapok szombati száma szerint a hamu valamilyen szervetlen összetételű hulladék égetésével keletkezett. A radioakítv maradvány többségét már újra feldolgozták, és építőanyagot, például cementet gyártottak belőle. Azt nem közölték, hogy mennyi radioaktív anyaggal szennyezett hamut hasznosítottak, sőt azt sem, hogy mennyi keletkezett összesen.

 

Az összetevőket még nem azonosították

 

Március végén a napilapok szerint két másik szemétégetőben is találtak ilyen anyagokat. Az összetevőket még nem azonosították, egyelőre azt vizsgálják, hogy radioaktív céziumról van-e szó. A március 11-ei kilences erősségű földrengésben és az azt követő szökőárban súlyosan megsérült a Tokiótól 220 kilométerre északkeletre lévő Fukusima Daicsi atomerőmű, és komoly mennyiségű sugárzó anyag is a term észetbe jutott.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!