Nagyvilág

2011.09.23. 11:11

Megdőlhet Einstein elmélete

A híres tudós relativitás elméletét most cáfolhatja a tudomány, a CERN kutatók ugyanis azt állítják, műszereik a fénysebességnél gyorsabban közlekedő részecskét észleltek. Ha a kutatás eredményeit megerősítik, megdőlhet Albert Einstein 1905-ös elmélete.

A híres tudós relativitás elméletét most cáfolhatja a tudomány, a CERN kutatók ugyanis azt állítják, műszereik a fénysebességnél gyorsabban közlekedő részecskét észleltek. Ha a kutatás eredményeit megerősítik, megdőlhet Albert Einstein 1905-ös elmélete.Einstein szerint az univerzumban semmi képes a fénynél gyorsabban haladni, a CERN kutatói azonban most azt állítják, elképzelhető, hogy a híres tudós tévedett. A CERN kutatói három éven keresztül közel 16 000 neutrino részecskét lőttek ki genfi laborjukból, amik földi körutazásuk végén az olaszországi Gran Sasso Laboratóriumba érkeztek meg, mindössze 2,43 milliszekundummal kilövésük után. Ott az úgy nevezett OPERA részecske detektor mérte a beérkező eredményeket.

Amikor a tudósok megfigyelték, hogy a részecskék 60 nanoszekundummal gyorsabban haladnak a fénysebességnél – mindössze 10 nanoszekundumos hibahatáron belül – teljesen ledöbbentek. Ami érthető is, hisz a mérések eredménye legalább annyira felkavaró, mintha valaki azt állítaná, a Föld lapos.

A Berni Egyetemről Antonio Ereditato, a 160 fős OPERA csoport szóvivője szerint a kísérlet egy egyszerű repülési idő mérés. – Megismételhető volt, így nem tudtuk figyelmen kívül hagyni, az nem lett volna őszinte. A következmények azonban nagyon komolyak lehetnek… Muszáj volt mondanunk valamit… Messzemenőkig megbízunk a méréseinkben, de más kutató kollégáknak is el kell végezniük az ő tesztjeiket, hogy hivatalosan is megerősíthessük a méréseket – mondja.

A tudós társadalomban már most ellentétes érzelmeket kavart a hír, Chang Kee Jung például, aki a New York-i Stony Brook Egyetem neutrino-fizikusa és egy a CERN-éhez hasonló kutatási munkálatokat folytató csoport szóvivője szerint mindez lehetetlen: – Egyszerű rendszerhibáról lehet szó, ez okozta a mérésekben a rendellenes eredményeket – véli.

Az Indiana Egyetem tudományos munkatársa, Alan Kostelecky véleménye szerint a kísérleteket többször kellene megismételni, hogy releváns adatok születhessenek. - Még ha a neutrino részecskék képesek is lennének a fénysebességnél gyorsabban közlekedni, a kísérleteket többször kell elvégezni – mondja. Két másik, a CERN-hez hasonló kutatólaborban lehetne még a kísérleteket újraismételni, egyikük Chicagóban van, a másik pedig Japánban.

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!