Nagyvilág

2011.09.29. 19:57

Tarlós: Budapest továbbra is intenzíven támogatja Horvátország uniós csatlakozását

Budapest (MTI) – Horvátország uniós csatlakozása tekintetében Magyarország őszinte és hathatós segítséget nyújtott, ezt a szándékát a főváros támogatásával továbbra is fenntartja - mondta Tarlós István főpolgármester csütörtökön, miután hivatalában fogadta Ivo Josipovic horvát köztársasági elnököt.

Budapest (MTI) – Horvátország uniós csatlakozása tekintetében Magyarország őszinte és hathatós segítséget nyújtott, ezt a szándékát a főváros támogatásával továbbra is fenntartja - mondta Tarlós István főpolgármester csütörtökön, miután hivatalában fogadta Ivo Josipovic horvát köztársasági elnököt.A főpolgármester a találkozó után úgy fogalmazott: „tudjuk, hogy Magyarország és Horvátország kapcsolatait semmiféle megoldatlan politikai ellentét nem terheli, a két ország kapcsolatai természetes alapon kiválóak”. Erre példaként a legfőbb közjogi méltóságok közötti találkozókat említette, de beszámolt arról is: "hagyományosan és példaértékűen jó" a két ország egymás nemzetiségei lakóival kapcsolatos kisebbségi politikája.

Tarlós István kitért a gazdasági kapcsolatokra is, amelyeket példaértékűnek nevezett, és jelezte, hogy Horvátország Magyarország külgazdasági partnerei között megelőzi Szerbiát és az Egyesült Államokat.

A városvezető kitért a sikeres magyar vállalkozások - így az OTP és a Dunapack - horvátországi jelenlétére, valamint arra is, hogy példásan működik együtt a két ország a páneurópai közlekedési útvonalak tekintetében is. Utóbbi kapcsán kiemelte a Budapest-Rijeka vasútvonal felújítását, kiépítését, befejezését, és a Rijekába tervezett kikötő-bővítést, építést is, ahol magyar érdeklődők és befektetők vannak jelen.

Tarlós István arról is beszámolt: a két főváros a Budapestre akkreditált nagykövet segítségével idén megújította és megerősítette az 1994 óta élő kapcsolatokat. Mint fogalmazott: a két ország és a két főváros kapcsolatai "sikerre vannak predesztinálva".

A főpolgármester átadta a horvát köztársasági elnöknek a "Főváros Aranykulcsát", jelezve, hogy Budapest kapui mindig nyitva állnak előtte.

Ivo Josipovic köszönetet mondott Magyarország támogatásáért, amelyet nemcsak az Európai unióba vezetett úton, hanem annak idején a szabadságért vívott harcban is nyújtott. Mint fogalmazott, "sok száz éven keresztül éltünk egy közös államban és most eljön az az idő, hogy ismét közösen, az Európai Unióban éljünk együtt".

A horvát államfő arról számolt be: Horvátországot idén több mint 300 ezer magyar turista látogatta meg. Mint mondta, nem tudja mennyi horvát járt a magyar fővárosban, de biztos ez sem kicsi szám, mert "Budapest maga egy múzeumváros".

A köztársasági elnök kitért a közös nemzeti hősökre, majd úgy fogalmazott: "történelmünk is összeköt, ami talán nem mindig volt kellemes, de azt hiszem, hogy belőle önök is és mi is rengeteget nyertünk".

Ivo Josipovic egy Zágrábról készült monográfiát adott át Tarlós Istvánnak, majd meghívta a főpolgármestert a horvát fővárosba. A horvát államfő búcsúzóul írt néhány sort a város könyvébe.

- MTI -

Címkék#Tarlós

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!